Klamár a extrémny pravičiar! Takto maďarská opozícia nakladá Orbánovi

    0
    Maďarský premiér Viktor Orbán odpovedá na otázky zahraničných novinárov na tlačovej konferencii v Budapešti 10. januára 2019. (Autor: TASR)

    Podľa spravodajského servera Index.hu hovorca Jobbiku Péter Jakab vo vyhlásení uviedol, že o význame demokracie poučoval človek, ktorý práve zbúral poslednú baštu demokracie – nezávislú justíciu. “O boji proti migrácii hovoril človek, ktorý aj napriek ostrému protestu Európskeho parlamentu (EP) schováva právoplatne odsúdeného macedónskeho migranta (pozn. TASR: expremiéra Nikolu Gruevského) a ktorý desaťtisíce prisťahovalcov vpustil do Maďarska a Európskej únie, mnohých z nich za veľké peniaze,” dodáva Jakab.

    Ujhelyi: Orbán klamal o korupcii, ale aj o vzťahu Európy a Maďarska

    Poslanec EP za Maďarskú socialistickú stranu (MSZP) István Ujhelyi vyjadril názor, že Orbán štvrtkovou tlačovou konferenciou začal volebnú kampaň do májových volieb do EP. “Orbán klamal o korupcii, ale aj o vzťahu Európy a Maďarska,” zdôraznil ľavicový europoslanec, podľa ktorého MSZP spolu so stranou Dialóg (Párbeszéd) začne proeurópsku kampaň namierenú voči protieurópskej Orbánovej vláde. Ujhelyi podčiarkol, že EÚ Maďarsku ponúka svoje hodnoty a zdroje, a nie migrantov. Vo voľbách do EP pôjde o to, či Maďari budú voliť Európu, alebo Orbána.

    Molnár: Orbán patrí do extrémnej pravice

    Podpredseda Demokratickej koalície (DK) Csaba Molnár oznámil, že ako europoslanec sa pre Orbánove vyjadrenia obrátil listom na predsedu frakcie Európskej ľudovej strany (EPP/EĽS) Manfreda Webera, ktorého upozornil na to, že premiérove názory sú v príkrom rozpore s migračnou politikou európskych ľudovcov a kresťanskodemokratickými hodnotami EPP.  “Dúfam, že doposiaľ váhajúci vodcovia európskych ľudovcov už majú jasno v tom, že Orbán nemá miesto v kresťanskodemokratickej politickej rodine, ale že patrí do extrémnej pravice, ktorá je známa z najtmavšieho obdobia dejín 20. storočia. Preto treba Fidesz vylúčiť z EPP,” vyhlásil Molnár.

    Premiér Maďarska v hlavných politických otázkach zavádzal, tvrdia liberáli

    Kriticky sa k Orbánovej tlačovej konferencii vyjadrili aj predstavitelia ochranárskej strany Politika môže byť iná (LMP), Dialógu, Liberálov (Liberálisok) a Momentum. Premiér podľa nich v hlavných politických otázkach zavádzal, nehovoril o skutočnom stave zdravotníctva, vzdelávania, miezd a vzbudzoval nenávisť voči migrantom.Cieľom Maďarska je, aby sa v súvislosti s voľbami do Európskeho parlamentu dostali do všetkých európskych inštitúcií sily odmietajúce prisťahovalectvo. Povedal to vo štvrtok v Budapešti Orbán na prvej tohtoročnej tlačovej konferencii vlády.

    Premiér pripomenul, že kabinet na svojej prvej tohtoročnej schôdzi hovoril najviac práve o voľbách do EP. “Prisťahovalectvo a migrácia je podľa väčšiny ľudí najdôležitejšou témou kampane týchto volieb,” zdôraznil Orbán a dodal, že protimigračná väčšina by mala vzniknúť najskôr v EP, potom v Európskej komisii a napokon aj v Európskej rade.

    - Reklama -