Kladivo na kotlebovcov a matovičovcov? SNS pripravuje novelu zákona o politických stranách

    0
    Tibor Bernaťák (Autor: mr)

    “Je potrebné upraviť fungovanie štruktúr politických subjektov s tým, že strany by mali mať presné evidencie svojich členov, tiež by mali mať rozhodcovskú komisiu, ktorá by bola schopná riešiť vnútrostranícke problémy, revíznu komisiu, ktorá by dohliadala na ekonomickú činnosť strany. To sú jedny z najzákladnejších bodov, o ktorých budeme ešte v rámci koalície intenzívne rokovať,” uviedol Bernaťák.

    Právna norma by sa mala zaoberať aj tým, aby predstavitelia strany, ktorá bola raz zrušená, nemohli pod inou značkou kandidovať opäť. V súčasnosti si záložný plán pre prípad zrušenia strany pripravili predstavitelia ĽSNS. Generálny prokurátor Jaromír Čižnár navrhol zrušiť kotlebovcov. Ak by k tomu došlo, mohli by sa presunúť do inej strany, v ktorej už niektorí figurujú.

    Prísnejšie podmienky pre politické strany avizoval šéf SNS i NRSR Andrej Danko pred pár mesiacmi. Spomínal návrh, že by strany kandidujúce v parlamentných voľbách mali mať minimálne 500 členov. Politická strana podľa neho nemôže byť eseročka jedného človeka, ktorý si v nej môže robiť, čo chce.

    Danko je presvedčený, že nesystémové strany nevedia riadiť štát. Pravidelne pripomína, že OĽaNO-NOVA má štyroch členov, z toho dvaja sú rodinní príslušníci. Neraz zdôraznil, že pojmy ako stranícka disciplína nie sú žarty.

    - Reklama -