Kisku žaluje zubár z Paškovej rodiny! O pozemok som prišiel podvodom, hovorí. Toto mu prezident odkázal

    0
    prezident Andrej Kiska (Autor: TASR)

    Prednedávnom bol Kiska prostredníctvom anonyma obvinený z nedovolenej optimalizácie daní z nákladov v rámci jeho prezidentskej kampane. V médiách sa spomínala Kiskova firma KTAG, pričom prípadu sa chytila vládna strana Smer-SD, respektíve samotný líder strany Robert Fico.

    Vzájomný vzťah oboch vysokých postáv domácej politiky sa tak po akom-takom prímerí dostal opäť na bod mrazu.

    Kiska pritom v pracovnej rovine rozhodne neprežíva ideálne obdobie. Aktuálne musí totiž riešiť ďalšiu ošemetnú situáciu. Dôvodom je podozrenie, ktoré v nedeľu „vytiahol“ v televíznej diskusii podpredseda koaličnej SNS Jaroslav Paška.

    Ten uviedol, že do kauzy Veľký Slavkov, ktorá otriasla prvou vládou premiéra Roberta Fica, má byť zapletený súčasný ústavný činiteľ, ktorý odmieta vrátiť pôvodnému majiteľovi jeho pozemok.

    „Konečným užívateľom tohto pozemku sa stal ústavný činiteľ, ktorý vie, že pozemok je scudzený, a nechce ho vrátiť jeho skutočnému majiteľovi. Najskôr im ho zobrali komunisti. Po reštitúcii ho dostali späť a otec im to venoval darom ako dedičstvo. No o rok nato sa udiala na katastri taká transakcia, kde bol na základe nejakých falošných dokladov počas dvoch mesiacov pozemok trikrát prevedený a skončil u ústavného činiteľa,“ nechal sa počuť Paška.

    Ako sa čoskoro ukázalo, spomenutý ústavný činiteľ nie je nikto iný ako práve 54-ročný Andrej Kiska a onen pôvodný majiteľ by mal byť Popradčan Ján Franc. Ten sa vraj o tom, že prišiel o lukratívny pozemok  priamo pod Tatrami, dozvedel len pred dvomi rokmi.

    „Ten pozemok bol v prenájme a platili mi z neho nájom. Bolo tam treba niečo zmeniť, tak som šiel na kataster a zistil som, že nie som vlastníkom. Ostali mi len malé susedné pásiky,“ cituje Franca, ktorý sa živí ako zubár, stredajšie printové vydanie denníka Nový Čas. 

    Pozemok, o ktorom je reč, má rozlohu vyše 12 hektárov a v katastri je vedený ako trávnaté porasty. Kiska ho kúpil už v roku 1999 vyslovene ako investíciu do budúcna.

    „Povedal som si, že tá oblasť môže byť v budúcnosti zaujímavá, keďže je to cesta do Tatier. Nebolo to veľa peňazí. Kúpil som to za normálnu komerčnú cenu,“ vravel Kiska v rozhovore pre denník SME. 

    O tom, že by mohli tesne predtým nastať v rámci pozemku podvodné čachre, nemal Kiska údajne najmenšie tušenie.

    „Na kúpnej zmluve je napísané, že tam nebola žiadna ťarcha. Nekúpil by som pozemok so žiadnou ťarchou,“ ubezpečoval v predmetnom interview.

    Fakt totiž je, že práve v roku 1999 mali prebehnúť okolo pozemku vo Veľkom Slavkove hneď tri vlastnícke zmeny, pričom posledným vlastníkom sa stal Kiska.

    Na prezidenta sa to v posledných týždňoch nepríjemne valí. Zdroj: Facebook, Andrej Kiska

    O tom, že s vlastníckou štruktúrou, respektíve s nadobudnutím pozemku, nemuselo byť všetko „s kostolným  poriadkom“, sa mal Kiska dozvedieť v roku 2015, keď sa mu ozval spomenutý zubár Ján Franc.

    Samotný Franc Kisku žiadal o navrátenie pozemku, keďže vraj ako pôvodný vlastník prišiel o pozemok podvodom. Zároveň Kisku vyzval, aby sa obrátil na súd a celú vec si doriešil sám. To však Kiska odmietol a naopak, on Franca odkázal, aby záležitosť riešil cez súd.  

    „Nebudem prepisovať pozemky na niekoho, o kom som nikdy nepočul ani ho nevidel,“ ponúkol vysvetlenie niekdajší podnikateľ a súčasný prezident.

    Na záver sa však Kiska ešte vrátil k osobnosti Jaroslava Pašku, ktorý svojím vyhlásením otvoril Pandorinu skrinku.

    Šéf Grasalkovičovho paláca považuje Paškove vyjadrenia za predzvesť predvolebného boja. Iný dôvod vraj nevidí. Napokon podľa svojich slov v minulosti s Paškom nemali ani žiaden spor.

    „Začína sa zvolebnievať. Pichám do osieho hniezda vždy, keď sa niečo deje ľuďom. Patrím medzi politikov s najvyššou dôveryhodnosťou. Mám pocit, že ide o cielenú diskreditáciu mojej osoby, aby moja popularita padla,“ povedal znepokojene v poradí štvrtý prezident novodobého Slovenska.

    Toho nahnevalo aj to, že Paška vyšiel s takým vážnym obvinením v priamom televíznom prenose, pričom si podľa Kisku neoveril ani základné veci.

    Zaujímavosťou je, že Ján Franc je s národniarom Paškom rodina, pričom obaja vraj konzultovali, či s danou informáciou vyjdú na verejnosť.

    - Reklama -