Kiskovo zásadné slovo k utečencom. Toto sa určite Ficovi páčiť nebude. Prezident natvrdo povedal, čo si o niektorých argumentoch myslí

    0
    Prezident SR Andrej Kiska (Autor: sita)

    Kiska uviedol, že hoci prijatie niekoľko sto, či tisíc utečencov nepredstavuje „rozhodujúci ani prelomový“ príspevok na rozdelenie migrantov, nemusíme sa obávať, že by títo ľudia rozvrátili našu kultúru a spôsob života.

    Pripomenul, že diskusia o migrantoch a utečencoch sa na Slovensku neviedla, pokiaľ sa neobjavil návrh Európskej komisie na rozdelenie migrantov a utečencov na základe kvót. O tých si prezident myslí, že sú nešťastným riešením. Zároveň však uviedol, že by za nešťastné považoval, ak by sa téma utečencov a migrácie v Európskej únii zúžila len na diskusiu o kvótach. Tvrdí, že Slovensko by si malo ujasniť, čo nám na návrhu kvót prekážalo. „Či to bola forma, ktorú som vtedy aj ja označil za nešťastnú, alebo nám prekážala samotná predstava, že na päťmiliónovom Slovensku prichýlime niekoľko sto alebo hoci aj niekoľko tisíc ľudí – mužov, žien a detí, ktorí preukázateľne utiekli do Európy pred vojnou, smrťou a násilím,“ povedal Kiska.

    Prezident si myslí, že rovnako ako vo vládou schválenom postupe pre Slovensko, spoločnej deklarácii krajín V4 tak v iniciatíve nemeckej kancelárky Angely Merkelovej a francúzskeho prezidenta Francoisa Hollanda je niekoľko dobrých návrhov, ako krízu riešiť. Kiska súhlasí s tým, aby sa sprísnil boj proti prevádzačom a pašerákom či aby boli ekonomickí migranti vracaní späť do krajín pôvodu. Takisto sa mu pozdáva návrh viesť azylové konanie priamo v krajinách, odkiaľ utečenci utekajú.

    Hlava štátu si myslí, že pokiaľ ide o prejavenie solidarity a pomoci utečencom aj našim európskym partnerom, podstata otázky nikdy nestála a dodnes nestojí tak, či celoeurópske kvóty alebo v protiklade k tomu nejaké iné celoeurópske rozhodnutia. „Otázka znie, ako nájsť rozumné riešenia, vrátane zdieľanej solidarity s utečencami a partnermi v Európe,“

    Prezident sa takisto vymedzil aj voči niektorým argumentom, ktoré odporcovia prijatia utečencov používajú. Nepáči sa mu argument, že Slovensko pomôcť utečencom nemusí, keďže my sami máme oblasti, kde je vysoká nezamestnanosť či iné problémy. „Vždy a v každom čase budeme mať svoje vlastné problémy, ktoré budeme musieť riešiť. Ale to nesmie znamenať, že sa preto uzavrieme a nebudeme ochotní pomáhať iným,“ povedal Kiska.

    Takisto si myslí, že otázka nestojí tak, či prijať utečencov alebo si zachovať bezpečnosť v krajine. „Takýto počet ľudí utekajúcich pred vojnou a násilím, ktorých by sme u nás prichýlili, nemôže rozvrátiť našu vnútornú bezpečnosť,“ povedal s tým, že podľa jeho informácií neexistuje dokument, ktorý by ohrozenie bezpečnosti potvrdzoval. Zároveň však priznal, že je možné, že v takej veľkej migračnej vlne môžu byť aj rizikové osoby. „Nikto nás však nezbavuje práva a povinnosti žiadateľov o azyl preveriť. Prestaňme sa teda, prosím, strašiť,“ vyzval.

    Myslí si, že neobstojí ani argument, ktorý sa objavuje na sociálnych sieťach aj v iných diskusiách, že tí, ktorí „na svoj útek vynaložili aj tisícky eur, teda zrejme doma netreli biedu, k nám do Európy prichádzajú len pre svoje väčšie osobné pohodlie,“ uviedol. Zdôraznil tiež, že tí najchudobnejší stále sú vo vojnových oblastiach a treba pomôcť aj im.

    Pripustil, že v súčasnej vlne migrantov je okrem utečencov z vojnových zón aj dosť ekonomických migrantov, osobitne z krajín Balkánu, ale nie je pravda, že tvoria 95% všetkých. Kiska vyzval, aby politici aj občania rozlišovali medzi strachom z neznámeho a otvorenou nenávisťou, pohŕdaním ľudskými životmi, extrémizmom, xenofóbiou aj fašizmom. Podľa prezidenta prirodzený strach z neznámeho od extrémizmu neodlíšime, ak pristúpime na heslá o „utečencoch ako o pravdepodobných teroristoch alebo ekonomických špekulantoch.“ Ako dodal, „ak sa ostatní prispôsobíme a budeme mlčať alebo odvracať zrak, potom potichu tolerujeme heslá o bielom Slovensku.“

    Kiska sa vo svojom vyhlásení takisto poďakoval všetkým dobrovoľníkom, cirkvám či organizáciám, ktoré sa rozhodli pomôcť. Podľa neho tak dokazujú, že slová ako dobro a súcit sú trvalou hodnotou ľudí na Slovensku a vyjadril želanie, aby sa skončila diskusia o migrácii a utečencoch, v ktorej prevládajú vyhrážky z krátenia eurofondov či obviňovanie, kto za krízu môže.

    - Reklama -