Kiskov jasný postoj: Extrémisti si na Slovensku zaslúžia nulovú toleranciu

    0
    Prezident Kiska (Autor: prezident.sk)

    Ihneď po úspechu Kotlebovej ĽSNS  v marcových parlamentných voľbách sa prezident Andrej Kiska dištancoval od akejkoľvek spolupráce s touto nacionalisticky orientovanou stranou.

    V júlovom vydaní slovenskej mutácie časopisu Forbes v článku pod názvom Mladí mi hovoria: Predsa to takto nenecháme sa úradujúci prezident viackrát dotkol aj témy extrémizmu, ktorý získava v krajine čoraz pevnejšie základy.

    „Vládnym politikom vyčítam, že nejdú dôrazne a skutočne jasne proti extrémizmu ako takému. Vyzývam k nulovej tolerancii k extrémizmu,“ ponúkol svoj jasný postoj 53-ročný rodák z Popradu.

    Nehľadajme vonkajšieho nepriateľa

    Ako ďalej Kiska dodal, najmä staršia a stredná generácia má zažité určité vzorce správania, ktoré objektívne vyvolávajú nedôveru voči príslušníkom inej rasy či migrantom vo všeobecnosti. A práve to ponúka ideálne podhubie pre ultrapravicovú rétoriku.

    „Obava ľudí z migračnej krízy je spôsobená dvomi vecami. Za socializmu sme žili v uzavretom bloku. Odtiaľto sa len utekalo a migrantov nikto nepoznal. A keď sa k tomu pridajú populistickí politici, tak si svoju vlnu vybudujú veľmi ľahko,“ myslí si Kiska.

    Hlava štátu vie, že mnohí ľudia sú frustrovaní z nečinnosti štátnych orgánov, na druhej strane nabáda k zvýšenej úprimnosti a sebareflexii. Hľadanie externého nepriateľa problémy Slovákov podľa Kisku len ťažko vyrieši.

    „Namiesto toho, aby sme sa pozreli, čo všetko nefunguje a za čo všetko sme sami zodpovední, jednoduchšie je hľadať vonkajšieho nepriateľa. To je veľmi účinná zbraň, keď chcete získavať voličov,“ varoval v poradí štvrtý prezident v novodobej histórii Slovenska.

    Zdroj: Facebook, Forbes Slovensko

    - Reklama -