Kiska vyzýva: Ak chceme podporiť chuť mladých podnikať, vytvorme im na to podmienky

    0
    Prezident SR Andrej Kiska (Autor: SITA)

    „Naši mladí ľudia často po skončení vysokých škôl neuvažujú o tom, ako založiť biznis, ale skôr ako získať dobrú prácu. Je tu veľká úloha aj nás, politikov a ľudí, ktorí sa venujú podnikaniu, aby sme podporili ochotu a chuť mladých ľudí zariskovať a zobrať život do vlastných rúk,“ uviedol po pondelkovej (1.8.) návšteve centra rozvoja začínajúcich firiem Start-Up Chile počas prvého dňa oficiálnej návštevy tejto juhoamerickej krajiny.

     Druhou stránkou tohto problému je však podľa slovenskej hlavy štátu skutočnosť, že ak sa mladí ľudia rozhodnú pre podnikanie, mali by dostať podporu pri rozbehu svojej činnosti. Práve Start-Up Chile vyzdvihol ako úspešný projekt, z ktorého sa môže aj Slovensko veľa naučiť.

    „Veľa diskutujeme v našej krajine, že by sme mali podporiť inovácie, start-upy, podnikateľské prostredie. Start-Up Chile sa za päť rokov svojej práce pri nie veľkom rozpočte 10 miliónov dolárov ročne stal absolútne najúspešnejším projektom pre start-upy v Južnej Amerike a celosvetovo patrí medzi top 10. Je to projekt, ktorý si zaslúži pozornosť,“ zdôraznil Kiska.

    Mladý podnikateľ zo Slovenska Marián Balko, ktorý sa tiež zúčastňuje tohto programu v metropole Čile hovorí, že je to skúsenosť na nezaplatenie. „Najväčší bonus tohto programu je určite to, že sem prídu ľudia z celého sveta, sú z rôznych kultúr, štátov, s rôznymi jazykmi. Nápady sa tu spoja, vytvoria sa nové tímy, vznikajú úspešné projekty a spolupráce do budúcnosti,“ priblížil s tým, že takúto skúsenosť odporúča každému.

    Projekt Start-Up Chile začal v roku 2010. Odvtedy podporil vyše 1300 start-upov a 3500 podnikateľov z viac ako 70 krajín sveta. Ohodnotený bol ako najlepší takýto program v Latinskej Amerike a dostal sa medzi 10 najúspešnejších v celosvetovom meradle. Doteraz jeho systém práce odkopírovalo šesť ďalších krajín.

    - Reklama -