Kiska vracia poslancov do parlamentu. Nepodpísal osobitné odvody pre reťazce ani novelu o Policajnom zbore

    0
    Prezident Andrej Kiska (Autor: TASR)

    Prezident SR Andrej Kiska vrátil Národnej rade (NR) SR zákon o osobitnom odvode obchodných reťazcov. Poslancom navrhol, aby ho pri opätovnom prerokovaní neprijali ako celok. Hlava štátu považuje nový osobitný odvod za nesystémový nástroj, ktorý diskriminuje niektoré obchodné reťazce voči iným ustanovením početných a navzájom sa prekrývajúcich podmienok vzniku povinnosti platiť odvod. Zvolené kritériá sú podľa prezidenta arbitrárne a z hľadiska štruktúry maloobchodného trhu na Slovensku nepodložené. Rozdeľovanie obchodníkov do špecifických skupín deformuje hospodársku súťaž. Kiska vo svojom stanovisku upozornil, že zavedením osobitného odvodu sa zákonodarcom deklarovaný cieľ spravodlivejšieho rozdelenia pridanej hodnoty v rámci dodávateľského potravinového reťazca odvodu nezmení.

    Zákon podľa prezidenta uvaľuje na maloobchodníkov dodatočnú daň, ktorú v konečnom dôsledku zaplatia spotrebitelia. V tejto súvislosti pôsobí protichodne právna úprava v schválenom zákone, podľa ktorej odvodu podlieha celý čistý obrat obchodného reťazca, aj keď môže vo svojej väčšej časti pochádzať z predaja iného tovaru ako potravín konečnému spotrebiteľovi.

    V procese prijímania tejto právnej úpravy navyše podľa Kisku nebol poskytnutý dostatočný priestor na odbornú diskusiu. “Vzhľadom na závažné účinky osobitného odvodu obchodných reťazcov na široký okruh subjektov mala byť zabezpečená väčšia účasť verejnosti na legislatívnom procese,” zdôraznil.

    Prezident poukazuje aj na rozpor s právom Európskej únie (EÚ), ktorého súčasťou sú aj sloboda usadiť sa a sloboda poskytovať služby v celej únii. Obmedzenia týchto slobôd musia sledovať legitímny cieľ a byť primerané, čo podľa názoru hlavy štátu osobitný odvod nespĺňa.

    Obchodné reťazce pôsobiace na Slovensku majú podľa vetovaného zákona od budúceho roka platiť osobitný odvod vo výške 2,5 % z ich čistého obratu. Národná rada schválila právnu normu z dielne koaličnej SNS minulý týždeň vo štvrtok (6.12.). “Distribúcia pridanej hodnoty v rámci dodávateľského potravinového reťazca od prvovýroby cez spracovanie potravín po predaj je značne nerovnomerná, pričom obchodné reťazce majú v tomto reťazci dominantné postavenie z hľadiska zisku,” zdôvodnili svoj návrh predkladatelia.

    V záujme spravodlivejšieho prerozdelenia je preto podľa nich potrebné vytvoriť nové mechanizmy na podporu domáceho poľnohospodárstva a potravinárstva. Potrebné je podľa nich financovať najmä odbyt poľnohospodárskych produktov a výrobkov, analýzy, prieskumy, výstavy a prezentácie súvisiace s odbytom poľnohospodárskych produktov a výrobkov. Slúžiť na to má práve osobitný odvod.

    Vetoval novelu zákona o Policajnom zbore, považuje ju za nesystémovú

    Prezident Andrej Kiska vetoval novelu zákona o Policajnom zbore. Označil ju za nesystémovú, tvrdí, že nerieši aktuálne problémy spojené s fungovaním Policajného zboru. Informoval o tom Martin Lipták z tlačového oddelenia prezidenta. Návrh tak prezident vrátil Národnej rade SR na prerokovanie. Kiska považuje navrhovanú právnu úpravu postavenia Úradu inšpekčnej služby len za formálnu, pretože kľúčové problémy nezávislosti policajnej inšpekcie necháva stále otvorené. Úprava podľa neho nezaručuje nezávislosť policajnej inšpekcie, nakoľko zostáva osobitnou súčasťou Policajného zboru.

    Namieta tiež neopodstatnenosť zasahovania zákonodarného orgánu do procesu vymenovania policajného prezidenta. Schválený zákon podľa prezidenta zachováva podriadenosť a zodpovednosť prezidenta Policajného zboru ministrovi vnútra, pričom minister vnútra a tým pádom aj prezident Policajného zboru sú súčasťou výkonnej moci. Výber osoby prezidenta Policajného zboru bude aj naďalej výsledkom politického rozhodovania. Zároveň považuje za nevyvážený postup pri odvolávaní policajného prezidenta v porovnaní s postupom pri jeho vymenúvaní.

    Poslanci Národnej rady (NR) SR 5. decembra 76 hlasmi odobrili novelu zákona o Policajnom zbore SR z dielne ministerstva vnútra. Novela prináša zmeny v procese voľby policajného prezidenta, ale aj v policajnej inšpekcii. Počíta s vytvorením Úradu inšpekčnej služby, ktorý má odhaľovať a vyšetrovať trestné činy príslušníkov ozbrojených bezpečnostných zborov, tiež kontrolovať zákonnosť postupu policajtov.

     

     

    Aktivisti žiadajú prezidenta, aby vetoval zákon o hazarde, odovzdali mu petíciu

    Zástupcovia Iniciatívy Zastavme hazard odovzdali v stredu petíciu do podateľne Kancelárie prezidenta SR. Občania v nej žiadajú prezidenta SR Andreja Kisku, aby nepodpísal zákon o hazardných hrách, ktorý minulý týždeň schválil parlament. Iniciatíva tvrdí, že zákonom sa masívne rozšíri propagácia hazardu a vznikne množstvo internetových kasín.

    “Našou najväčšou výhradou je to, že sa sprivatizuje štátny monopol v sektore online hazardu. Stávkové kancelárie budú mať znížené odvody a štát príde o vyše 33 miliónov eur ročne. Zavádza sa predĺženie mnohých licencií až na desať rokov. A aj keď občania vyzbierajú petície v obciach a mestách, tak päť až desať rokov sa v tých mestách reálne nič nezmení. Taktiež sa podporí reklama pre všetkých, ktorí získajú nové licencie na online hranie, a tá bude často zameraná aj na mladistvých. Podporuje sa tak aj hranie mladistvých,” priblížil Peter Beňa z iniciatívy.
    Aktivisti tvrdia, že sa nezavádza žiadna ochrana hráčov, ktorá by bola funkčná. “Podľa ministerstva budú tí hráči hrať legálne, síce prehrajú celý majetok, ale časť toho majetku, ktorý celý prehrajú, pripadne štátu vo forme odvodov,” uviedol Beňa.

    Internetovú petíciu podpísalo viac ako 7.200 občanov. Vyzývajú v nej prezidenta, aby zákon nepodpísal a vrátil ho Národnej rade SR s pripomienkami, ktoré budú žiadať, aby sa napríklad zabránilo divokej privatizácii sektora online hazardu na úkor štátu, aby sa zabezpečila ochrana detí a zraniteľných skupín pred reklamou na online hazard, a aby sa zabezpečila ochrana hráčov pred problémovým hraním.
    Od budúceho roka hráčov, ale najmä prevádzkovateľov hazardných hier, čakajú nové prísnejšie pravidlá. Vyplýva to z novely zákona o hazardných hrách z dielne Ministerstva financií SR, ktorú minulý utorok (4.12.) schválilo plénum. Právna norma podľa rezortu financií reaguje na najnovšie trendy digitalizácie, ktoré neobišli ani sektor hazardu. Zámerom je tiež zvýšiť ochranu spotrebiteľov.

    Poslanci sa vo štvrtok vrátia do lavíc, prerokujú vetované zákony

    Poslanci Národnej rady SR sa musia vo štvrtok 13. decembra opäť vrátiť do lavíc. Plenárnu schôdzu zvolal predseda NR SR Andrej Danko (SNS). Dôvodom je, že prezident Andrej Kiska vetoval dva zákony, ktoré chcú poslanci opätovne prerokovať ešte v tomto roku.

    Na programe schôdze sú tak zatiaľ iba dva body. Ide o vetovanú novelu zákona o Policajnom zbore SR a o zákon o osobitnom odvode obchodných reťazcov. Takýto scenár už skôr avizoval Danko, ktorý poslancov na návrat do parlamentu upozorňoval. Z prezidentského paláca mal totiž avízo, že Kiska niektoré zákony do pléna vráti.

    Novela zákona o Policajnom zbore prináša nový spôsob výberu policajného prezidenta. Zákon o osobitnom odvode znamená, že obchodné reťazce pôsobiace na Slovensku budú od budúceho roka platiť osobitný odvod vo výške 2,5 % z ich čistého obratu.

     

    - Reklama -