Kiska to schytal od Transparency International: Výhovorky. Mal sa ospravedlniť

    0
    Andrej Kiska (Autor: TASR)

    „Oceňujeme jeho opakované apely, ale aj kroky pre zavedenie skutočného boja proti korupcii. V prípade dokázaného podvodu na daniach nás však jeho vysvetlenie sklamalo,“ konštatuje organizácia na facebooku.

    Transparency International Slovensko uviedla, že namiesto výhovoriek typu „iný právny názor,“ by mal Andrej Kiska prijať morálnu zodpovednosť a ospravedlniť sa občanom za prešľap jeho firmy.

    „Je stále otázne, či okrem podvodu na daniach, vtedy kandidát Kiska neporušil aj zákon o financovaní volieb a či vykázal všetky výdavky resp. neporušil zákonný limit. Overiť by sa to dalo tak, keby prezident ukázal verejnosti faktúry a objednávky, ktoré mu na kampaň hradila jeho firma,“ uvádza sa ďalej v stanovisku.

    Organizácia považuje anonymné a selektívne zverejňovanie záverov daňových kontrol za problém a píše, že „útok na prezidenta je sotva náhodný.“ Pripomína, že o prípade sa verejnosť dozvedela rok po náleze daniarov.

    Kiska dnes na tlačovej konferencii okrem iného informoval, že daňový úrad mal na zaúčtovanie položky iný názor ako spoločnosť KTAG, ktorej je spolumajiteľom a že nemá čo skrývať. Spoločnosť podľa neho po rozhodnutí daniarov uhradila nezaplatenú časť dane aj penále.

    Viaceré médiá mali dostať do redakcie anonym a na základe neho informovali, že spoločnosť Kiska Travel Agency, ktorej majiteľmi sú prezident SR Andrej Kiska s bratom Jaroslavom, vyšetrovala finančná správa aj polícia. Zistili, že si skrátila dane z príjmu za rok 2014 o 27.000 eur, prípad mal súvisieť aj s financovaním Kiskovej volebnej kampane. Firma to uznala, oľutovala a daň doplatila. Skutok tak nie je vnímaný ako trestný čin.

    - Reklama -