Kiska tento mesiac oznámi, či vymenuje Kažimíra za guvernéra NBS

    0
    Peter Kažimír, ktorý kandiduje na post guvernéra Národnej banky Slovenska, gestikuluje počas prijatia u Kisku v Prezidentskom paláci v Bratislave 12. februára 2019. (Autor: TASR)

    Prezident SR Andrej Kiska koncom februára oznámi, či vymenuje do funkcie guvernéra Národnej banky Slovenska súčasného ministra financií Petra Kažimíra (Smer-SD). Taktiež oznámi, či sa viceguvernérom stane Jozef Hudák, ktorý sa uchádza o tento post.

    Prezident sa s obomi kandidátmi stretol v stredu, zaujímal sa najmä o ich vízie a smerovanie NBS. “Prezident koncom februára oznámi svoje rozhodnutie, či týchto kandidátov na tieto posty vymenuje, alebo nie. Prezident položil obom kandidátom množstvo otázok, na ktoré dostal odpovede a aj na základe nich sa rozhodne,” priblížil hovorca prezidenta Roman Krpelan.

    Súčasný guvernér NBS Jozef Makúch by mal v marci skončiť vo svojej funkcii. Vzdanie sa svojej funkcie oznámil v novembri minulého roka Bankovej rade NBS. Oficiálne sa pritom malo skončiť jeho funkčné obdobie v roku 2021. Post viceguvernéra je neobsadený už dlhšie obdobie.

    Hudáka však za kvalifikáciu kritizoval Makúch, ale aj opozícia. Hudák priblížil, že s prezidentom diskutoval o viacerých témach, napríklad o vývoji ekonomiky, o vzťahoch, o víziách, ale aj o určitých stratégiách a celkovej situácii, ktorá panuje na Slovensku a vo svete. “Prešli sme si viacero okruhov. Vcelku som spokojný, posledné slovo bude mať pán prezident, on sa rozhodne,” zhodnotil stretnutie Hudák. V súvislosti s jeho ambíciami na poste viceguvernéra len uviedol, že “teraz nie je priestor”. “Nedá sa za päť minút povedať niečo, s čím človek žije dlhodobo,” dodal Hudák.

     

    - Reklama -