Kiska sa vyjadril k víkendovému prieskumu k prezidentským voľbám. Tu sú jeho slová

    0
    Prezident Andrej Kiska (Autor: TASR)

    „Aj dnešný prieskum preferencií  (prieskum z nedele 27. januára – pozn. red.) kandidátov a kandidátok pred prezidentskými voľbami ukazuje, aké dôležité je súťažiť o priazeň voličov slušne,“ konštatoval súčasný prezident, ktorý v polovici júna odovzdá Prezidentský palác novému prezidentovi. Dodal, že diskusie, ktoré vedú priaznivci demokratických táborov, by nemali eskalovať napätie a vyvolávať zlé emócie.

    „Nedovoľme, aby sa voľby v demokratickom tábore zmenili na zákopovú vojnu, v ktorej budú padať slová o tom, že buď môj kandidát, či moja kandidátka, alebo nikto iný. To by bola chyba,“ uviedol na sociálnej sieti.

    Ďalej napísal, že ho teší dohoda medzi Zuzanou Čaputovou a Robertom Mistríkom o ich ďalšom pôsobení v boji o prezidentské kreslo. Dohodli sa, že jeden z nich sa vzdá v prospech druhého v závislosti od toho, kto bude mať väčšiu podporu verejnosti.

    A práve takéto dohody považuje prezident za zodpovedné, pričom dodal, že si ich postup zaslúži rešpekt. „Nepokazme to tvrdohlavosťou, slovami a činmi, ktoré sa už len ťažko budú dať vziať späť. Súťažme o to, kto je lepší, kým to má zmysel. Ale nepodceňujme zlo,“ uzavrel.

    Prieskum

    V nedeľu 27. januára vyšiel prieskum k už známym kandidátom v prezidentských voľbách, ktorí svoje podpisy odovzdali alebo sa chystajú odovzdať. Prieskum si objednala v agentúre Focus televízia Markíza, pričom výsledky rozhodne prekvapili.

    V prípade, že by sa voľby konali koncom januára, voľby by zhodne vyhrali Robert Mistrík a Maroš Šefčovič (zhodne 16,6 percenta). Za nimi by sa umiestnil sudca Štefan Harabin s takmer dvanástimi percentami a predseda Mosta-Híd Béla Bugár s desiatimi percentami.

    Na nasledujúcich priečkach sa umiestnila Zuzana Čaputová (deväť percent), Marian Kotleba (8,2 percenta) či predseda SNS Andrej Danko (7,8 percenta). Ten však následne uviedol, že v tohtoročných prezidentských voľbách kandidovať nebude. 

    Druhé kolo

    V prípade, že by sa do druhého kola dostal Robert Mistrík a Maroš Šefčovič, tak by súčasný eurokomisár porazil vedca a bývalého saskára o minimálny rozdiel, konkrétne 0,2 percenta (Šefčovič 50,1 a Mistrík 49,9 percenta). Iná situácia by bola v prípade, že by medzi sebou bojovali Maroš Šefčovič a Štefan Harabin. V tomto prípade by s prehľadom vyhral eurokomisár (Šefčovič 65,4 a Harabin 34,6 percenta).

    Šefčovič by v druhom kole porazil aj kandidátku Progresívneho Slovenska Zuzanu Čaputovú. Kým eurokomisár by mal podporu 58 percent ľudí, Čaputová by získala 42 percent. S výrazným náskokom by vyhral aj nad predsedom NR SR Andrejom Dankom, keď by eurokomisár získal takmer trojštvrtinovú podporu ľudí.

    Ak by sa v druhom kole stretol sudca Štefan Harabin s vedcom Robertom Mistríkom, vyhral by Mistrík s takmer 64 percentami. Sudca Štefan Harabin by získal 36,2 percenta. Mistrík by vyhral aj nad predsedom parlamentu, pričom v súboji by získal 62,3 percenta.

    - Reklama -