Kiska sa teší na čas, keď bude Ukrajina súčasťou Európskej únie a NATO

    0
    Ukrajinský prezident Petro Porošenko (vpravo) víta prezidenta SR Andreja Kisku v Kyjeve 23. novembra 2018. (Autor: TASR)

    “Dôležité je vysvetliť občanom, že tieto reformy nie sú jednoduché, sú bolestivé. Ale sú potrebné a verte, že my v EÚ sa tešíme na to, že budeme spolu v tomto úžasnom projekte, ktorý pre našu krajinu priniesol jeden obrovský progres a obrovský úspech,” vyhlásil Kiska. Ten podľa svojich slov Ukrajinu spomenie v každom svojom vystúpení na pôde medzinárodných organizácií.

    Prezidenti hovorili aj o tom, ako by sa Ukrajina mohla priblížiť EÚ fyzicky. “Teším sa, že letisko v Užhorode sa stáva prioritou, a budeme veľmi radi, keď ako Slovensko budeme môcť pomôcť tomu, aby sa naši ľudia mohli viac stretávať. Spojenie Kyjev – Užhorod a následné prepojenie na Slovensko je podľa mňa veľmi potrebné,” povedal Kiska.

    Oboch prezidentov teší aj nárast vzájomného obchodu. Porošenko opätovne ocenil, že Slovensko Ukrajinu podporilo, keď jej Rusko zastavilo dodávky plynu. V tejto súvislosti hlavy štátov spomenuli aj projekt plynovodu Nord Stream 2, ktorý je podľa nich politickým, nie ekonomickým projektom. “Máme absolútne spoločnú pozíciu v tejto otázke,” vyhlásil Porošenko.

    Ukrajinský prezident ocenil prácu Slovenska v medzinárodných organizáciách, špecificky ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka ako šéfa Valného zhromaždenia OSN. Pripomenul, že Slovensko, ktoré bude od roku 2019 predsedníckou krajinou OBSE, už teraz prispieva k dodržiavaniu ľudských práv v dočasne okupovaných územiach na Kryme.

     

    - Reklama -