Kiska podpísal zákon o uznávaní dokladov o vzdelávaní.

    0
    Prezident Andrej Kiska v Národnej rade SR (Autor: SITA)

    Ministerstvo školstva reaguje zákonom na skutočnosť, že uznávanie dokladov o vzdelaní je v súčasnosti upravované v rôznych právnych predpisoch podľa stupňa dosiahnutého vzdelania, prípadne podľa druhu uznania vzdelania s rôznymi postupmi a požiadavkami príslušných uznávacích orgánov.

    Návrh zákona predkladajú aj pre transpozíciu smernice Európskeho parlamentu a Rady, ktorou sa mení smernica o uznávaní odborných kvalifikácií a nariadenie o administratívnej spolupráci cez informačný systém o vnútornom trhu. Kľúčovým prvkom zmien smernice je napríklad zavedenie európskeho profesijného preukazu pre sestry, farmaceuta, fyzioterapeuta, horského vodcu a realitného agenta, čo umožňuje odborníkom ľahšie a rýchlejšie uznať ich kvalifikácie v EÚ. Súčasťou zmien je tiež aktualizácia minimálnych požiadaviek na odborné vzdelávanie veterinárnych lekárov a architektov a zavedenie výstražného mechanizmu pre odborníkov v zdravotníctve, pre veterinárov a pre pedagogické povolania. Príslušné orgány Slovenska budú teda povinné upozorniť orgány všetkých ostatných členských štátov na odborníka, ktorého výkon odbornej činnosti zakázal súd, orgán činný v trestnom konaní, správny orgán alebo orgán príslušný na prerokovanie priestupku, ak odborníkovi zakázali alebo obmedzili činnosť. Ďalšou zmenou je zavedenie spoločných rámcov pre odbornú prípravu a skúšok, čo by malo umožniť rozšíriť mechanizmus automatického uznávania nových povolaní. 

    Osoby s medzinárodnou ochranou, teda ľudia s azylom alebo doplnkovou ochranou, ktorí odišli zo štátu pôvodu bez možnosti vziať si svoje doklady o dosiahnutom vzdelaní, budú mať na základe zákona prístup k posúdeniu a overeniu ich predchádzajúceho vzdelávania. Túto možnosť budú mať aj v prípade, keď svoje vzdelanie nemôžu vzhľadom na okolnosti preukázať listinnými dôkazmi o svojom predchádzajúcom vzdelávaní. 

    - Reklama -