Kiska “páli” do vlády s ostrými. Za Fica sa hanbí. Postavil sa proti Kaliňákovi a opäť pretriasa Gorilu

    0
    Premiér Robert Fico a prezident Andrej Kiska (Autor: TASR)

    Slovenské megakauzy a xenofóbne vyjadrenia slovenskej politickej elity. Aj tieto témy sa dostali do hľadáčika prezidenta SR Andreja Kisku.

    Prepadol sa od hanby?

    „Jeden prezident moslimskej krajiny, ktorá je členom bezpečnostnej rady, sa ma zasa spýtal, či skutočne nenávidíme moslimov. Bola to hanba. Musel som vysvetľovať, že názory niektorých politikov nereprezentujú zahraničnopolitický postoj našej krajiny,“ porozprával Kiska o svojom zážitku a doplnil: „Aj výsledky hlasovania v OSN ukazujú, že sme spravili veľa chýb a náš minister zahraničných vecí na to doplatil.“

    Kiska tvrdí, že na valnom zhromaždení OSN pred hlasovaním o novom generálnom tajomníkovi veľmi silno rezonovali výroky našich politikov. „Obzvlášť najvyšší ústavní činitelia by si mali uvedomovať, že ich vyjadrenia sú monitorované našimi zahraničnými partnermi. Briti pociťovali veľké sklamanie z vyjadrenia, ako by ich mal odchod z EÚ zabolieť. Rovnako rezonoval aj postoj k vojne na Ukrajine. Veta, že Rusko spravilo viac pre mierový proces ako Ukrajina, vyvolala silnú vlnu negatívnych emócií,” pozastavil sa prezident nad výrokmi predsedu vlády.

    Posvietil si na Bašternáka

    Hlava štátu je smutná, že pri riešení kauzy Bašternák sa dosiaľ nič zásadné neudialo. Od začiatku pritom podľa neho všetci vieme, že rečiam o dvanástich miliónoch prinesených v hotovosti sa nedá veriť, a preto nerozumie, prečo zatiaľ nie je nikto stíhaný. „Keď verejný činiteľ garantuje vyšetrenie prípadu, tak aj keby vznikla len hypotetická otázka, či nemá na prípad priame prepojenie, už vtedy je vecou elementárnej slušnosti, aby v takej situácii odstúpil. To sa neudialo,“ narážal Kiska na ministra vnútra Roberta Kaliňáka, ktorý odmietol rezignovať.

    Kriticky sa vyjadril prezident aj k veciam, ktoré sa udiali po kauze Bašternák, a ktoré podľa neho priam kričia a ukazujú na to, že „kým systém vyšetrovania, dokazovania a obvinenia ľudí v spojitosti s trestnými činmi v oblasti podvodov a korupcie nezačne fungovať a nebude fungovať presvedčivo aj v očiach verejnosti, sme na tom horšie, ako sme boli pred vymenovaním tejto vlády“.

    Podľa Andreja Kisku je najhoršie, čo sa môže stať, keď človek presvedčí sám seba, že koná správne, hoci vôbec nekoná. „Niekedy mám pocit, že viacerí ľudia vo verejnom živote už ako keby ani nevedeli žiť inak. Po rokoch, čo sú v politike, ako keby sami seba presvedčili, že tak, ako to je, tak to aj má byť. Potom hovoria, že máme zlých novinárov, zlú opozíciu, zlé mimovládky. Všetko máme zlé, len oni sú tí dobrí a vedia, ako to má byť.“

    Kaliňák mu dal košom, Kiska mu otvára dvere

    Prezident sa navyše postavil aj proti ministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi. Marek Gajdoš totiž stál donedávna na čele vyšetrovacieho tímu kauzy Gorila, no tomuto postu dal dobrovoľne zbohom. Na pôde parlamentu zasadol výbor pre obranu a bezpečnosť a mal si posvietiť práve na obávanú korupčnú kauzu. Schôdze sa Gajdoš, paradoxne, nezúčastnil, vraj ho nikto nepozval. Dvere sa mu ale v súčasnosti otvorili na najvyšších miestach, priamo u Kisku.

    “Nikdy na výbor nechodia policajti alebo vyšetrovatelia,“ znela odpoveď Roberta Kaliňáka na otázku, prečo nepozval exšéfa „gorilieho“ vyšetrovacieho tímu Mareka Gajdoša na zasadanie výboru. Ten sa ho bol ochotný zúčastniť. Najnovšie informácie o problematike priniesol Denník N na svojom webe.

    Parlamentné dvere výboru zostali pre Gajdoša zatvorené, no zároveň sa pred ním otvorili ďalšie. Pozvánku na stretnutie dostal od samotného prezidenta SR Andreja Kisku. Informácie o štvrtkovom stretnutí priniesol prezidentov hovorca Roman Krpelan. Bližšie info a detaily „dišputy“ sa dozvieme až po stretnutí. Prezident Kiska chce po exvyšetrovateľovi prijať aj šéfa polície Tibora Gašpara. Oslovili sme aj kanceláriu ministra vnútra, čo hovorí na konanie prezidenta Kisku samotný Kaliňák, vyjadrenie nám zatiaľ neprišlo.

    - Reklama -