Kiska odmieta vymenovať ústavných sudcov: Prestal som rozumieť tomu, čo sa v Národnej rade odohráva

    0
    Andrej Kiska (Autor: TASR)
    V stredu po opakovanej voľbe kandidátov na ústavných sudcov to uviedol prezidentov hovorca Roman Krpelan.
     
    “Prezident Andrej Kiska pred mesiacom pri menovaní troch sudcov Ústavného súdu povedal, že sa rozhodol pre núdzové a výnimočné riešenie, aby zabezpečil riadny chod ústavných orgánov, a ďalších sudcov vymenuje, až keď poslanci doplnia potrebný počet kandidátov tak, ako to od nich vyžaduje ústava,” povedal Krpelan s tým, že parlament si opäť nesplnil svoju povinnosť a nezvolil desiatich kandidátov na ústavných sudcov.
     
    “Úprimne sa priznám, že som prestal rozumieť tomu, čo sa dnes v Národnej rade v súvislosti s voľbou kandidátov na ústavných sudcov odohráva. Chcel by som niekoľkýkrát pripomenúť, že je základnou povinnosťou poslancov Národnej rady zvoliť ďalších siedmich kandidátov na Ústavný súd,” vyhlásil dnes v súvislosti voľbou kandidátov na ÚS v parlamente prezident.
     

    Národná rada SR posiela prezidentovi SR štyroch kandidátov

     
    Poslanci Národnej rady (NR) SR zvolili v stredu v opakovanej tajnej voľbe ďalšieho kandidáta na sudcu Ústavného súdu (ÚS) SR, ktorého ponúknu prezidentovi SR Andrejovi Kiskovi.

    Informovali o tom v parlamente po voľbe. Kandidátom na ústavného sudcu je Patrik Palša. Keďže poslanci stále nezvolili dostatok kandidátov, bude ďalšia voľba. Hlasovaním ukončili 45. schôdzu NR SR, poslanci sa opäť zídu v júni.

    Prezidentovi spolu s tromi kandidátmi, ktorých zvolili v utorok (21. 5.), pošle parlament štyroch uchádzačov na sudcov ÚS SR. V utorkovej voľbe zvolili poslanci Pavla Boroňa, Mareka Tomašoviča a Martina Vernarského.

    Poslanci vyberali z 24 uchádzačov.

    Na Ústavnom súde sa aktuálne nachádza sedem z celkového počtu 13 ústavných sudcov. 

    Z pôvodne ôsmich zvolených kandidátov prezident SR Andrej Kiska vymenoval troch nových ústavných sudcov, čím sfunkčnil plénum Ústavného súdu. Za predsedu ÚS vymenoval Ivana Fiačana.

    Poslanci opakovanou voľbou kandidátov na ústavných sudcov ukončili rokovanie 45. schôdze NR SR. Na programe mali ešte otvorený bod o platoch poslancov, vrátia sa k nemu až na júnovej schôdzi.

    O presun požiadal podpredseda parlamentu Andrej Hrnčiar (Most-Híd), plénum mu vyhovelo.

    - Reklama -