Kiska o stretnutí s extrémistami: Majú iba silné reči. Z ich otázok som cítil volanie o pomoc

    0
    Prezident Andrej Kiska na stretnutí zo zástupcami ĽS NS pred synagógou v Brezne, uprostred poslanec Milan Mazurek (Autor: ReproFoto Facebook)

    Prezident Andrej Kiska si myslí, že hoci si politici na Slovensku vedia povedať, v čom je základný problém, nedokážu podľa neho priniesť merateľné výsledky a časové plány. Podľa neho na Slovensku reagujeme v štýle, že keď niečo nevyšlo, príde ďalšia vláda, pričom to je jedno zo základných zlyhávaní štátu, ktoré vedie ľudí k vzdoru a extrémizmu.

    Ak je politik presvedčený, že korupcia neexistuje, nemá čo robiť na svojom mieste

    „Ľudia vidia korupciu ako jeden z najhorších problémov. Na druhej strane máme politikov, ktorí tvrdia, že korupcia tu nie je, niet čo riešiť. Ak je niekto presvedčený, že korupcia tu nie je, my ho nepresvedčíme, aby ju riešil. Takýto človek nemá čo robiť na svojom mieste,“ hovorí Kiska pre denník Sme a dodáva, „ak človek nie je spokojný so stavom spoločnosti, tak by to mal napríklad ako študenti uvedomelo a slušne ukazovať.“

    Podľa Kisku je dlhodobým problémom u nás, že mladí a schopní ľudia chcú odísť z krajiny, pričom on sám vyzýva mladých ľudí, aby hovorili svoj názor, ak sa im niečo nepáči. V súvislosti s kauzou Bašternák sa s premiérom Robertom Ficom síce nestretol, ale svoj názor prezident povedal v správe o stave republiky, keď tvrdil, že nikto v našej krajine neverí, že človek donesie dvanásť miliónov eur v hotovosti v kufríku.

    Prezident sa vyjadril aj k zásahu policajtov na auto, po ktorom zomrel mladý človek. „Neviem si predstaviť, že moje dieťa by takto zastrelili. Poburujúce pre mňa bolo, že aj minister vnútra, aj prezident Policajného zboru ešte predtým, ako akákoľvek komisia zasadla, mali už vysvetlenie, že polícia postupovala správne,“ hovorí Kiska, pričom si myslí, že väčšina občanov ostala po tomto zákroku v šoku.

    Kotlebovci majú len silné reči

    Kiska si nemyslí, že by sa vláde darilo byť dostatočnou hrádzou proti extrémizmu, pozitívne však vníma vyjadrenie premiéra proti extrémizmu. „Druhá vec je, že extrémizmus nám rastie aj pre neriešenie korupcie. Kotlebovci sa v očiach mnohých javia ako tí kompetentní, ktorí dokážu vyriešiť rómsku problematiku. My všetci pritom vieme, že nemajú ani len predstavu, ako to urobiť. Majú iba silné reči,“ tvrdí prezident s tým, že niektorí politici začínajú podľa neho navyše používať rovnakú rétoriku ako extrémisti.

    „Dnes je EÚ vystavená dvom nepriateľom. Prvým sú vonkajší nepriatelia. Krajiny ako Rusko by veľmi rady videli, aby Európska únia nebola jednotná. No máme aj našich vlastných nepriateľov, ktorí sú často motivovaní politickou ambíciou. Niekedy sa veľmi ľahko získajú hlasy, keď silno kričíte proti niekomu zvonka. Ak sa niečo nedarí teraz, je veľmi moderné kričať, že za to môže Brusel,“ myslí si Kiska.

    V priestore hoaxov je RTVS dôležitá

    Sledovanie, ako bude nový riaditeľ RTVS pokračovať v trende, ktorý nastavil Václav Mika a ktorý znamená aj vysokú dôveryhodnosť spravodajstva verejnoprávnej televízie, bude pre prezidenta prioritou. „V priestore hoaxov, lží a poloprávd je verejnoprávna televízia nesmierne dôležitá,“ dodáva.

    Z otázok extrémistov som cítil volanie o pomoc

    Andrej Kiska sa vyjadril aj k neplánovanému stretnutiu s extrémistami. „Priviezli ich autobusy do Brezna, a keď som videl, ako sa tam združujú, mal som pocit nutnosti pristaviť sa. Keď ste presvedčení o tom, čo je dobré pre túto krajinu, nemáte strach povedať im to do očí, vysvetliť im, v akej krajine chcem, aby naše deti raz žili. Z ich otázok, ak neberiem ohľad na nejakých krikľúňov, som cítil možno aj volanie o pomoc,“ myslí si prezident s tým, že keď ľudia nevidia východisko, utekajú k extrémizmu, pričom on chce ako prezident spraviť všetko pre to, aby v žiadnom kraji nevyhral extrémista.

    Ak by podľa neho bola dvojkolová voľba, tak by nevyhral tento rok Marian Kotleba. „Pre vlastné stranícke egoistické záujmy sa rozhodla koalícia vystaviť riziku Banskobystrickú župu,“ uzatvára prezident Slovenskej republiky.

    - Reklama -