Kiska na GLOBSEC-u: Národné záujmy ohrozujú tí, ktorí nahlas hovoria o potrebe chrániť suverenitu krajiny a šíria pri tom hoaxy a propagandu

    0
    Andrej Kiska (Autor: TASR)

    Na to, aby sa krajiny vyhli nebezpečenstvu bezškrupulóznej politiky, musia podľa Kisku fungovať základné princípy demokracie – nezávislé médiá, aktívna občianska spoločnosť a silné inštitúcie.

    Kiska upozornil na to, že sa postupne vytvára klíma, v ktorej sú novinári zobrazovaní ako nepriatelia politickej reprezentácie alebo národa. To sa podľa neho stalo aj na Slovensku. “Novinár, ktorému sa niekto vyhrážal, požiadal autority o pomoc a ochranu a bol ignorovaný. Len preto, že sme až príliš natiahli limity našej citlivosti,” povedal Kiska.

    Podľa Kisku, naopak, národné záujmy ohrozujú tí, ktorí nahlas hovoria o potrebe chrániť suverenitu krajiny a šíria pri tom hoaxy a propagandu. “Bezškrupulózna politika ťahá celý región strednej Európy dozadu,” myslí si Kiska.

    Ani ekonomický rast podľa neho nepreváži nedostatky demokracie alebo sebecké národné záujmy, ktoré ohrozujú európsky projekt. “K členstvu v EÚ a NATO neexistuje alternatíva,” zdôraznil.

    Bezškrupulózna politika však podľa Kisku nie je len problémom domácej politiky, ale aj medzinárodnej. Kiska spomenul napríklad situáciu v Sýrii. “Aké hanebné je tvrdiť, že mier a stabilita v Sýrii sa dajú dosiahnuť pomáhaním tomu, kto prikázal mučiť vlastných ľudí alebo na nich zaútočil chemickými zbraňami,” poznamenal Kiska. Podľa neho sa to deje preto, že to, čo bolo pred pár rokmi neprijateľné, je už dnes prijateľné.

    “To, že sme bezškrupulózni v medzinárodnej politike, stačí na to, aby nás to odradilo od správnych a rozhodných činov a odpovedí,” myslí si Kiska. Podľa neho krajiny kvôli agresívnej politike ich oponentov ustúpili od svojich hodnôt. Ako oponentov vníma tých, ktorí “útočia na naše spoločnosti propagandou” a “posielajú jednotky, aby obsadili územie suverénnych štátov”.

    - Reklama -