Kiska je podvodník, čakám od vás veľké ospravedlnenie, vyhlásil pred novinármi Fico. Vyjadril sa Pellegrini, Bugár, polícia aj generálna prokuratúra

    0
    Robert Fico a Andrej Kiska na archívnej snímke. (Autor: TASR)

    Talianski prokurátori kategoricky vylúčili, že by kalábrijská prokuratúra mala akúkoľvek informáciu o telefonáte Antonina Vadalu s Robertom Ficom. Uviedol to predseda Smeru SD Fico na tlačovej konferencii v Bratislave. Expremiér očakáva od médií ospravedlnenie. Dámy a páni, čakám od vás všetkých jedno veľké ospravedlnenie. Uverejnili ste kačicu, ktorá bola nachystaná len a len preto, pretože bola uverejnená večer pred mítingami, bola uverejnená možno hodinu potom, čo vyšlo na povrch obvinenie konateľa spoločnosti KTAG. Je to obyčajná kačica,” povedal expremiér.

    Taliansky národný prokurátor a kalábrijský regionálny prokurátor kategoricky potvrdili a vylúčili, že by kalábrijská prokuratúra mala akúkoľvek informáciu o telefonáte pána Vadalu s Robertom Ficom. A keby takúto informáciu mali, tak by ju nikdy nedali médiám,” citoval Fico z materiálu od Talianov. Informácie podľa vlastných slov zisťoval legálnou diplomatickou cestou.

    Talianska prokuratúra v roku 2012 zistila, že taliansky podnikateľ Antonino Vadala telefonoval s vtedajším premiérom SR Robertom Ficom (Smer SD). Podľa Denníka N o tom v stredu informoval taliansky denník La Repubblica. Podľa Fica išlo o “kačicu”.

    Poslanec Národnej rady SR Ondrej Dostál (šéf mimoparlamentnej OKS) podal na Generálnu prokuratúru SR podnet na prešetrenie informácií o telefonáte medzi Antoninom Vadalom a Robertom Ficom “a ďalších informácií svedčiacich o prepojeniach Vadalu s predstaviteľmi štátnych orgánov Slovenskej republiky zneužívaných na krytie páchania drogovej trestnej činnosti”.

    Predseda Smeru SD Robert Fico odmieta obvinenia prezidenta SR Andreja Kisku z vydierania. Tvrdí, že ani netušil, že bude vznesené obvinenie voči konateľovi spoločnosti KTAG. Kisku na tlačovej konferencii expremiér označil za podvodníka a klamára. Vyzývať prezidenta na odstúpenie už podľa Ficových slov nemá význam, keďže o mesiac budú voľby. Opätovne Kiskovi vyčítal aj lety do Popradu či to, že nebol medzinárodne akceptovaný.

    Fico: Obviniť ústavného činiteľa, že má na špagátiku políciu je silná káva

     “Obviniť ústavného činiteľa SR, poslanca Národnej rady SR a predsedu najsilnejšej politickej strany, že má na špagátiku políciu, prokuratúru a že tieto inštitúcie na povel, na telefonát, v priebehu 24 hodín spustia proces obvinenia konkrétnej osoby, to je silná káva,” uviedol Fico. Očakáva od orgánov činných v trestnom konaní, že sa k tomuto obvineniu vyjadria a že ho odmietnu. “Neexistuje žiaden dôkaz, neexistuje žiadna komunikácia mojej osoby, strany Smer-SD s akýmkoľvek orgánom činným v trestnom konaní, ktorý v tejto veci koná,” doplnil.

    Podľa Fica v prípade, že sa cítil byť prezident poškodený, mal sa obrátiť na príslušné orgány činné v trestnom konaní a podať trestné oznámenie, a nie verejne prezentovať svoje výhrady až po tom, čo boli proti nemu a jeho najbližším ľuďom z KTAG vznesené obvinenia z daňových zločinov. “Ak niekto ovplyvňoval orgány činné v trestnom konaní, bol to práve pán prezident,” zdôraznil. Fico zopakoval, že prezidentské voľby v roku 2014 neboli “ani čisté, ani férové”. 

    Kiska v piatok vyhlásil, že trestné stíhanie konateľa spoločnosti KTAG je Ficovou pomstou za to, že mu Kiska odkázal, že ho nevymenuje za predsedu ústavného súdu, a teda mu odmietol politický dôchodok na ústavnom súde. Podľa Kiskových slov hrozí trestné stíhanie aj jemu po skončení prezidentského mandátu. Obvineného konateľa aj Kisku bude vo veci stíhania zastupovať Daniel Lipšic. Kiska hovoril na tlačovej konferencii aj o jeho vydieraní a zastrašovaní z Ficovej strany.

    Bugára to už prestáva baviť, Pellegrini Kiskove tvrdenia odmieta

    Predsedu Mosta-Híd a podpredsedu Národnej rady SR Bélu Bugára už prestáva baviť, že vždy, keď sa dvaja ústavní činitelia hádajú, má byť on ten, kto to má vysvetľovať a urovnávať. Reagoval tak na informácie o údajnom vydieraní prezidenta Andreja Kisku expremiérom a šéfom Smeru-SD Robertom Ficom.

    “S pánom prezidentom som mal nejeden telefonický aj osobný rozhovor medzi štyrmi očami. Nielen teraz, ale aj pri veľmi vážnych udalostiach v našej krajine. Obsah týchto rozhovorov však považujem za dôverný, preto o nich na verejnosti nikdy nebudem rozprávať,” uviedol s tým, že dvojicu ústavných činiteľov tvoria dospelí ľudia, ktorí by svoje vzájomné spory mali vedieť vyriešiť civilizovane a sami. 

    Predseda vlády Peter Pellegrini (Smer-SD) sa nikdy verejne nevyjadroval a ani sa nebude verejne vyjadrovať o obsahu súkromných rozhovorov ústavných činiteľov. Peter Pellegrini však kategoricky odmieta, že by v jeho prítomnosti malo dôjsť k akémukoľvek vydieraniu, ako o tom hovoril prezident Andrej Kiska. Uviedla to premiérova hovorkyňa Patrícia Macíková.

    V prípade daňových káuz spájaných s prezidentom SR Andrejom Kiskom obvinili konateľa firmy KTAG Eduarda K. Stíhanie sa má týkať neoprávnenej vratky DPH v sume 146 000 eur, ktorú si KTAG vypýtala od štátu. KTAG platila Kiskovi prezidentskú kampaň a sumu si potom dala do nákladov. Daňový úrad to však neuznal. V minulosti bol na poste konateľa firmy i sám prezident. Kým zastáva svoj úrad, nie je ho možné obviniť.

    Polícia odmieta ovplyvňovanie vyšetrovania

    Polícia odmieta akýkoľvek vplyv na vyšetrovanie z vonkajšieho prostredia. Prezídium Policajného zboru tak reagovalo na vyjadrenia prezidenta Andreja Kisku, že predseda Smeru-SD a expremiér Robert Fico zneužil na boj proti nemu verejné inštitúcie, pričom poukázal na políciu. Hovoril to v súvislosti s trestným stíhaním konateľa spoločnosti KTAG. “K obvineniu osoby došlo po dohode s dozorovým prokurátorom. Ak má ktokoľvek podozrenie o protiprávnom konaní policajta, môže podať podnet na úrad inšpekčnej služby,” uviedlo policajné prezídium. 

    Generálna prokuratúra: Žiadame ústavných činiteľov o zdržanlivosť

    Politizáciu trestnej veci odmieta Generálna prokuratúra (GP) SR, ktorá zároveň žiada politikov o zdržanlivosť. “Chceme zdôrazniť, že orgány činné v trestnom konaní postupovali a postupujú zákonne a bez akýchkoľvek vplyvov. V tejto súvislosti žiadame ústavných činiteľov o zdržanlivosť pri vyslovovaní akýchkoľvek záverov ešte v neskončenej trestnej veci, a aby nezneužívali mediálny priestor na ovplyvňovanie ďalšieho postupu orgánov činných v trestnom konaní,” uviedla hovorkyňa GP SR Andrea Predajňová.

    Trestné konanie pre podozrenie z daňovej trestnej činnosti sa podľa jej slov začalo na základe trestného oznámenia prešovského daňového úradu z novembra 2014. V máji 2016 sa trestné stíhanie zastavilo. V septembri 2017 dostala GP SR nové skutočnosti k prípadu, čo viedlo k tomu, že v januári 2018 sa opätovne začalo trestné stíhanie. V auguste 2018 sa po doplnení dokazovania začalo trestné stíhanie za ďalší daňový trestný čin, 13. februára 2019 vzniesli obvinenie konateľovi KTAG.

    “GP SR garantuje, že trestné stíhanie proti obvinenému Ing. Eduardovi K. je a bude vedené len zákonným spôsobom a na základe zákonných dôvodov,” uzavrela Predajňová.

    - Reklama -