Kiska je najväčší demagóg. Slovensko nemá prezidenta. Jeho zvolenie bol omyl, spustil tvrdo Jarjabek

    0
    Dušan Jarjabek (Autor: TASR)

    Predseda výboru pre kultúru a médiá dostal od jedného čitateľa otázku, či máme byť Európskej únii vďační za to, že nám dáva fondy, na ktoré sami prispievame. Ako pýtajúci uvádza, podľa posledných prepočtov do európskej pokladnice viac prispievame, ako dostávame, pričom peniaze, ktoré dostávame, zvyčajne čerpajú majitelia zahraničných dodávateľských firiem. Autor sa preto pýta, či je fungovanie Únie spravodlivé a fér, a prečo sa vytvára dojem vďačnosti voči Európe.

    „EÚ som za mnohé kritizoval už dávnejšie, a to aj v odpovediach na otázky, ktoré mi kládli občania v PL.sk, no kritizovať Brusel a najmä radiť mu vo finančných otázkach, to mne naozaj neprislúcha, rovnako ako poúčať svet, či sme ešte čistí príjemcovia, alebo už čistí platcovia, či ako a začo máme alebo nemáme byť Bruselu vďační,“ píše Jarjabek. Ako dodáva, napriek tomu, že sa prioritne venuje kultúre, musí uznať, že bez peňazí Únie by sme ako krajina toho veľa nedosiahli. „Ak by ste sa však chceli o téme dozvedieť viac, odporúčam vám osloviť niektorého z poslancov-ekonómov – ja som expert na umenie a kultúru,“ odporúča na záver odpovede.

    Návrat Vladímira Mečiara?

    Inú čitateľku zaujíma názor smeráka na návrat Vladimíra Mečiara do politiky a to, či mladí ľudia pochopili jeho prínos pre Slovensko. Dnešnú politiku nazýva agresívnou, pričom často zasiahla aj zdravie politikov, tak sa pýta, prečo bývalý premiér riskuje.

    Dušan Jarjabek má ako odpoveď jeden citát: “Ako sa bol vyjadril Konrád ´Koni´ Adenauer, politik dozrieva v osemdesiatke. Takže počkajme si aj na osemdesiatiny Vladimíra Mečiara a uvidíme. Ako dodáva, napriek tomu, že sa Vladimírovi Mečiarovi dá vyčítať mnoho z jeho činov, jeho prínos na rozdelení Česko-Slovenska mu však nikto nezoberie. „O Mečiarovom prínose a celkovo o jeho pôsobení v politike spravodlivo rozhodnú až dejiny, teda rozhodne nie najmä tí dnešní pochabí opoziční politici typu Sulík, Galko, Kollár či Matovič a ich ´vydarení´ kumpáni, ktorí temer denne pôsobia, akoby boli včerajší. A máte pravdu, pani Tina, aby som vás parafrázoval, áno, v dnešnej doslova agresívnej politike niekedy ozaj ide o zdravie. Nuž ale, čo už s tým,“ uzatvára.

    Nelegálna migrácia

    „Čo by pomohlo zastaviť nelegálnu migráciu, ktorú nám pred očami realizujú prevádzači a neziskové organizácie? Prečo to nikto nechce urobiť, a dokonca, čo je horšie, ani nemá záujem? Netreba politicky odstaviť Merkelovú a Macrona?“ zaujíma iného pýtajúceho sa s tým, či nie je jediným riešením represia, keďže už pohrozili aj sankciami tým krajinám, ktoré migrantov odmietajú prijať. Na druhej strane však vidí, že neziskové a mimovládne organizácie (napríklad Lekári bez hraníc) nechcú, aby na územie Európy už neprišli nelegálni migranti.

    „Nelegálnu migráciu musí každý európsky štát dostať pod kontrolu, ibaže k tomu treba zaujať principiálny postoj ako napríklad  Slovensko, Maďarsko, Česko či Poľsko. A v ostatnom čase aj Taliansko. Vyhrážky silných slabším nemajú účinok. Nuž, a čo s Merkelovou a Macronom, musia vedieť Nemci a Francúzi, nie my,“ uvádza poslanec.

    Jarjabek: Kiska je najväčší demagóg

    Na Dušana Jarjabka smerovala aj otázka týkajúca sa prezidenta Kisku a toho, prečo polarizuje spoločnosť, pričom za všetko podľa prezidenta môže vláda. Rovnako dodáva, že napriek jeho politickým ambíciám by mal byť do konca mandátu pre ľudí. Nevie však pochopiť, prečo všade „okydáva“ vlastný štát a od poslanca preto žiada vysvetlenie.

    Ale ani smerák nevie nájsť vhodné vysvetlenie na činy pána prezidenta, pričom sa to nedá ospravedlniť ani politickými ambíciami. „Iba ak konštatovaním, že sa pán Kiska stoj čo stoj, a nech to stojí, čo to stojí, chce dostať do straníckej politiky, čiže presne tak, ako sa stal prezidentom – aj cez podozrenie z volebného podvodu alebo iného podrazu. Pamätáme si na to všetci,“ vysvetľuje.

    Iný čitateľ naráža na stránku demagog.sk, ktorá zaznamenáva každý výrok poslancov, podľa autora nereaguje ani na jednu perlu prezidenta. A tou je jeho vyhlásenie, že sme mafiánsky štát. Ako dodáva, ide o opakované klamstvo, pričom jeho výrok nepotvrdili súdy a vláda funguje. A preto žiada vysvetlenie.

    Podľa Dušana Jarjabka je prezident “najväčší demagóg na Slovensku”, pričom si svojím výrokom neuvedomoval, že ľudia po celom svete sa ho môžu spýtať, prečo je hlavou takého štátu. Poslanec sa myslí, že prezident si neuvedomuje jednu vec – a to, že ak by mali byť jeho slová úprimné, musel by zverejniť verejnú pravdu.

    Následne Kiskovi adresuje tieto slová: „A teda, že by ste úprimne povedali, ´mafiánsky štát sem, mafiánsky štát tam, hlavná vec, že terazky som hlavou (majorom?) ja!´ Lenže to by vám vaše baťobútorky nikdy nedovolili, hoci svetu je to jedno a aj jasné ako azda každému, takže aj každý Slovák by vám, pán Andrej, mohol pobavene a aj odľahčene zaspievať spolu s Rážom to, čo vy, pán Andrej, zbytočne tajíte, lebo ´každý to vie´, a to aj s dôvetkom iba vám, pán prezident, že by ste nemali tajiť, čo márne skrývate aj sám pred sebou, že každý to vie, iba vy nie.”

    Slovensko vlastne prezidenta nemá

    Ako dodáva, prezident vie veľa vecí, ale to, čo vedia iní ani len netuší a poslanca vždy zabolia ústa, keď mu niečo povie úprimne od srdca. „Lebo ten pocit, aký práve a už dlhšie zažívam, naozaj je bolestivý, veď Slovensko vlastne prezidenta nemá. Alebo, presnejšie, aspoň tá časť Slovenska, ktorá jasne vidí, ako jeden politický nedouk (analfabet?), možno nič netušiac(?), ale zato intenzívne zneužíva prezidentské kompetencie a stavia si svoju budúcu politickú kariéru sediac ešte v úrade prezidenta. A to planým politikárčením rovno na strane a pre prospech opozície, namiesto toho, aby bol, náš milý pán Andrej, prezidentom nestranným, čiže všetkých. To, veruže, naozaj presne a naozaj jasne vidí akurát tá mnou spomínaná časť Slovenska, že už dávno prestalo platiť, že je pán Andrej prezidentom všetkých Slovákov,“ dodáva rozhorčene s tým, že sa z prezidenta namiesto osobnosti stal podpriemerný opozičný politik.

    Podľa poslanca prezident prečíta iba to, čo je napísané viac-menej proti vláde, pričom mu to niekto napísal. „A pridáte (vy- Andrej Kiska) ten svoj úžasný úškrn, akému už decká bratislavského podhradia, ku ktorým som patril, ktovie prečo vraveli úsmev číslo 4, lebo vraj zmijí úsmev (grimasa hada?), po ktorom sa vy, milý náš Andrej, vydáte na svoju prezidentskú púť po školách slovenských a krajoch, aby ste sa pochválili, aký ste bývali úspešný podnikateľ, a vzápätí sa blysli poznatkom, že, čuduj sa svete, Slovensko je mafiánsky štát. Absurdné na tomto vyjadrení je, že to hovorí človek, prezident, ktorý je podozrivý z porušenia daňových a predvolebných zákonov,“ píše Jarjabek. Vyčíta mu aj to, že posudzuje a vetuje zákony, ktoré v parlamentne schválili poslanci, pretože sú udajné nedokonalé, pričom jeho výroky o štáte považuje za tragédiu.

    „Hovorí sa, že národ má presne takú vládu, akú si zaslúži. Pravda pravdúca! Ale že má štát v Kiskovi takú hlavu, akú si zaslúži, pravdou vari ani nemôže byť (ale stať sa môže?). Nie, Slovensko si, som o tom presvedčený, tohto pána vo funkcii prezidenta, aspoň teda opozično-koalične – nezaslúžilo! Bol to skrátka omyl! Omyl na pobavenie a na odľahčenie… Vy, pán Kiska, nie ste môj prezident, lebo ja nie som občan mafiánskeho štátu,“ dodáva na záver.

    Návrat voličov Smeru

    Na poslanca padla aj otázka, či si myslí, že premiér Peter Pellegrini získa naspäť voličov. Prípadne či vidí reálnu návratnosť voličov Smeru cez 10 percent. Jarjabek čitateľku ubezpečuje, že Smer sa snaží získať čo najviac voličov do svojho „košiara“.

    „Áno, niektorí odišli, no väčšina ostala v presvedčení, že ľavicový Smer-SD a jeho politika je jediným rozumným riešením aj pre budúcnosť. Ale, áno, niektoré kroky Smeru kritickejší voliči neprijali alebo prijímali rozpačito, no taká je politika – nedá sa presvedčiť všetkých,“ vysvetľuje Jarjabek. Podľa poslanca by sa aj napriek nevydareným veciam malo dôverovať strane, ktorej je poslanec členom, ale pripúšťa, že aj oni spravili v strane chyby. „Ako hovorí stará ľudová múdrosť, chybu neurobí iba ten, čo nerobí nič! Slovensko je ale úspešný príbeh od roku 1989, no aj od roku 1993, a to napriek chybám, ktoré sa udiali. Áno, kto robí, robí aj chyby. Platí to pre všetky vlády, ktoré tu boli od roku 1993. Každá niečo pokazila, spravila dobre alebo mohla spraviť lepšie vrátane tej našej. Len sa už konečne prestaňme bičovať a preč s tými komplexmi,“ uzatvára.

    Kaliňák a detektor lži

    V téme strana Smer padla aj otázka na adresu bývalého ministra vnútra Roberta Kaliňáka a jeho testovania detektorom lži. Ako čitateľ uvádza, doteraz si myslel aj v prípade Igora Matoviča, že sa prístroj nedá oklamať, no všetci na adresu Kaliňáka hovoria opak. Preto autora zaujíma postoj Dušana Jarjabka k celej veci.

    Podľa poslanca sa verejnosť príliš zaoberá výsledkami detektora lži a z toho si utvoria záver, či daný politik hovorí, alebo nehovorí pravdu. Konštatuje, že jedine hodnotová diskusia vie určiť, čo je a nie je pravda. „Lenže práve hodnotovú diskusiu rôzni tí opoziční galkovia, matovičovia, sulíkovia a remišové odmietajú, lebo jednoduchšie je obviňovať bez dôkazu, a teda byť tárajom a sudcom, i katom v jednej osobe, v čom, bohužiaľ, vyniká aj prezident Kiska, namiesto toho, aby ponúkli myšlienku a vedeli ju v otvorenej diskusii obhájiť. Ale to je pre opozíciu príliš vysoký level,“ uvádza Jarjabek.

    Podľa poslanca sa nehľadá pravda v myšlienkach, ale prístroji, pričom ak sa na ňom dá otestovať Kaliňák, tak to všetci spochybnia. „Objavia sa ´odborníci´ z ľudu, tvrdiac, že oklamať možno aj detektor lži. Chytí sa toho opozícia a vec je vybavená – Kaliňák oklamal aj detektor lži! Čo dodať? Čistá fraška,“ uzatvára.

    Iná otázka bola, či by bol poslanec ochotný odísť z politického a verejného života, ak by sa preukázalo, že čo sa tvrdí o únose, je pravda. Na to má Jarjabek jednoznačnú odpoveď.

    „Špekulatívne otázky, pán Belino, si, vari, nechajte pre seba. A ešte čosi, pane, povedzte, ste ochotný sa okamžite ospravedlniť všetkým, ktorí čítajú vaše ´múdre´ otázky, ak sa ukáže, že všetko bolo trošku inak,“ pýta sa.

    1968

    K utorkovému výročiu polstoročnice od okupácie Československa vojskami Varšavskej zmluvy sa kriticky vyjadril jeden z čitateľov. Pýta sa, či ľuďom neprekáža to, že Zeman, ktorého pre jeho postoj v minulosti prepustili z práce, nebude mať prejav, namiesto neho však bude v Čechách odvysielaný prezident Kiska. Ten podľa autora začiatkom 80. rokov žiadal o vstup do KSČ, kým jeho otec bol v tom čase predstaviteľom ONK KSČ v Poprade, pričom údajne bol tvrdým normalizátorom. Dušan Jarjabek má na adresu postoja Miloša Zemana iný názor.

    „Miloš Zeman sa k okupácii ČSSR vyjadril, keď to bolo nevyhnutné a keď odvaha prehovoriť o veciach verejných nebola lacná. Dnes odvaha zlacnela, a tak dokonca aj pán prezident Kiska môže povedať, čo mu napísali jeho baťobútorky. No a keď sa bratom Čechom prezident Kiska tak veľmi páči, božemôj, tak nech si ho zoberú,“ uvádza na záver.

    - Reklama -