Kiska hovoril v OSN o potrebe spolupráce aj dodržiavaní pravidiel

    0
    Prezident Andrej Kiska s prejavom v OSN (Autor: SITA)

    “Podotkol som, že je nesmierne dôležité, aby OSN plne fungovala. To znamená, aby sa dodržiavali všetky pravidlá a uzavreté dohody. Ak OSN bude plne spĺňať svoju funkciu, malo by to skutočne upokojiť situáciu v každej jednej krajine, kde sú konflikty. Dôležité je, aby každý jeden politik bral OSN a jeho rezolúcie správne, aby OSN efektívne fungovala,” povedal na margo svojho prejavu. V súčasnosti si podľa neho treba uvedomovať, aký je svet “maličký” a ako dianie v jednej krajine dokáže ovplyvňovať druhú.

    Kiska je presvedčený, že OSN bude slúžiť svojmu účelu vtedy, ak budú jednotlivé štáty dodržiavať svoje záväzky. “Pokiaľ budeme rešpektovať pravidlá, zásady a budeme ich ochotní brániť,” zdôraznil vo svojom vystúpení v OSN. Za dôležitú považuje jednotu pri realizácii rozvojových cieľov, v boji proti zmene klímy alebo riešení problematiky migrácie.

    “Často sme riadení sebectvom a krátkodobými záujmami. Namiesto rozšírenia slobody, spolupráce a zdravej konkurencie zavádzame sankcie a obchodné vojny,” uviedol Kiska. Zdá sa mu, že dodržiavanie pravidiel sa stalo staromódnym a ich ignorovanie znakom moci. Pripomenul, že žiadna krajina však nedokáže súčasným globálnym výzvam čeliť osamote či už ide o migráciu, terorizmus, klimatické zmeny, alebo hospodársky rast.

    Slovenský prezident svetovým lídrom v prejave pripomenul aj potrebu spolupráce. Politici podľa neho budú môcť iba vtedy slúžiť ľudom, keď pochopia jej skutočnú hodnotu. “Ak skutočne chceme zmeniť tento svet a planétu k lepšiemu, musíme premýšľať o iných – jednotlivcoch, národoch a krajinách,” skonštatoval s tým, že to treba vysvetľovať aj ľuďom.

    Poukázal pritom, že problémy jednotlivých krajín sa môžu stať celosvetovými za pár minút. Zdôraznil preto nezastupiteľnú úlohu OSN pri prekonávaní rozdielov. Rovnako potrebu rešpektovania suverenity a územnej celistvosti pre globálnu bezpečnosť. “Obsadenie Gruzínska, Ukrajiny a destabilizácia v regióne sú len jedným z mnohých príkladov toho, že dodržiavanie pravidiel sa nahrádza bezohľadnou mocenskou politikou,” doplnil.

    Kiska zároveň odsúdil používanie chemických zbraní v Sýrii, ako aj otravu Skripaľovcov v anglickom Salisbury. “Páchatelia sa vyhýbajú zodpovednosti a nehanebne popierajú fakty. Je našou zodpovednosť uistiť sa, že neuniknú bez trestu,” uviedol. Znepokojený je aj škodlivými aktivitami v kybernetickom priestore. Obáva sa, že rastúca manipulácia na sociálnych sieťach podkopáva demokraciu vo svete.

    Prezident tiež kritizoval politických lídrov, ktorí v boji proti extrémizmu a propagande využívajú rovnaké nástroje a rétoriku. “Jedinou úprimnou odpoveďou je podpora tolerancie, slobody prejavu a kritického myslenia v spoločnosti,” tvrdí. 

    Slovenská hlava štátu v prejave zdôraznila aj význam slobodných médií, novinárov označil za spojencov a strážcov zásad. “Mali by sme sa obávať zvýšených útokov na novinárov, pokusov odstrániť slobodu tlače a rastúce obmedzenia občianskej spoločnosti. Rozširuje sa klíma nenávisti, zobrazujúc ich ako nepriateľov štátu, národa alebo viery,” zhrnul s tým, že médiá majú kľúčovú úlohu v snahe o lepší svet a musia byť preto chránené.

    Prezident Kiska vystúpil v OSN po štvrtýkrát. Keďže sa o funkciu už uchádzať nebude, išlo o jeho posledné vystúpenie v úrade na Valnom zhromaždení OSN.

     

    - Reklama -