Kiska do straníckej politiky nevstúpi, predčasné voľby nebudú, Drucker ako minister skončí. Predpovedáme, čo sa stane v roku 2017

    0
    Miroslav Kusý (Autor: TASR)

    1. Skončí Robert Kaliňák na poste ministra vnútra?

    Miroslav Kusý: NIE. Robert Kaliňák má silné zázemie vo Ficovi. Pokiaľ ho Fico nepustí, tak on sám dobrovoľne nepôjde. Čo sa týka postoja zvyšných dvoch koaličných strán, to je otázka možno mlčanlivej, možno vyslovenej dohody. My vám nebudeme kafrať do vašich vecí a vy nebudete do našich.

    Parlamentné listy: ? Kauza Bašternák Roberta Kaliňáka nepotopila, ale pokiaľ by sa počas roka 2017, a teda obdobia súčasnej vlády, prevalila iná kauza súvisiaca s osobou Kaliňáka, dá sa očakávať, že ostatné koaličné strany jednoducho budú musieť zareagovať. Futbalovým žargónom povedané, aj Messi Ficovej vlády hrá so žltou kartou, a preto musí hrať opatrne.  

    2. Budú predčasné parlamentné voľby?

    Miroslav Kusý: NIE. Stále to závisí od premiéra Roberta Fica. A Fico nemá dôvod na prístup smerujúci k predčasným voľbám, zvlášť teraz, keď jeho preferencie padajú. Samozrejme, isté trenice sa nevyhnutne musia prejaviť vo vládnej koalícii.

    Parlamentné listy: NIE. Predčasné parlamentné voľby tento rok nebudú, ale k zmenám vo vláde príde. Z nášho pohľadu je najväčším kandidátom na odstrel minister zdravotníctva Tomáš Drucker. Nieže by bol neschopný minister. Ide však skôr o pravicového krízového manažéra, ktorý je síce nominantom Smeru, ale nie všetkým práve z prostredia sociálnych demokratov by sa mohol jeho štýl práce páčiť.

    3. Vstúpi prezident Andrej Kiska do straníckej politiky?

    Miroslav Kusý: NIE. Zostane v pozícii prezidenta a bude sa snažiť udržať si pozíciu.

    Parlamentné listy: NIE. Prezident Kiska bude však čoraz hlasnejšie upozorňovať na prešľapy a nečinnosť vlády v pálčivých otázkach. K Štefunkovmu Progresívnemu Slovensku ani k inej strane sa v tomto roku nepridá a zatiaľ nerozhodne ani o založení vlastnej strany.

    4. Obháji Marian Kotleba post banskobystrického župana?

    Miroslav Kusý: NIE. Skôr však dúfam, že nie. V každom prípade Kotleba sa dosť sprofanoval vo funkcii banskobystrického župana, takže to mu určite nepridá na preferenciách, že je neschopný. Problematická záležitosť v tomto kontexte môže byť jednokolová voľba a potenciálne rozdelenie hlasov ostatných kandidátov.

    Parlamentné listy: ÁNO. V prípade splnenia dvoch podmienok; po prvé, ak vládna koalícia definitívne presadí jednokolovú voľbu županov a po druhé, ak nevznikne všeobecná zhoda na „protikotlebovskom“ kandidátovi. Zatiaľ to vyzerá tak, že obe podmienky sa naplnia. Kotlebovi bude nahrávať, že hlasy voličov, ktorí nesúhlasia s jeho politikou, sa rozdelia predovšetkým medzi Stanislava Mičeva a Martina Klusa.

    5. Podarí sa spustiť reformy školstva a zdravotníctva?

    Miroslav Kusý: ? V školstve pochybujem, v zdravotníctve azda je to možné. Osoba ministra školstva, ktorý by to mal všetko riadiť, je nepresvedčivá, rozpačitá a nedáva žiadne záruky na reformu.

    Parlamentné listy: NIE. O reformách sa budú viesť siahodlhé diskusie, ale ich tempo bude v rámci oboch rezortov ťarbavé. Obom ministerstvám chýba ťah na bránku, a tak o reformách sa bude najmä veľa rozprávať, písať, polemizovať a prehodnocovať. Zbrzdiť ich môžu aj rošády na ministerských postoch v príslušných rezortoch. 

    - Reklama -