Kiska arogantne porušuje ústavu. Bola pošpinená paprčami vrahov. Znásilnili ju. Dnes to medzi politikmi takto lietalo

    0
    V Rytierskej sieni na Bratislavskom hrade sa uskutočnil 3. septembra 1992 slávnostný akt podpísania Ústavy SR (Autor: TASR)

    Dnes si pripomíname významnú udalosť v rámci histórie samostatného Slovenska, konkrétne Deň Ústavy SR. Presne štyri mesiace pred rozdelením federácie bol poslancami vtedajšej Slovenskej národnej rady (SNR) schválený základný zákon krajiny, ako aj najvyššie postavený právny predpis.

    Slávnostný akt podpísania Ústavy Slovenskej republiky sa uskutočnil v Rytierskej sieni na Bratislavskom hrade 3. septembra 1992. Ako vnímajú dnešní politickí činitelia 24. výročie schválenia ústavy?

    Žiaden trhací kalendár, ale biblia

    Predseda vlády Robert Fico tvrdí, že sa nepozerá na ústavu ako na nejaký trhací kalendár. „Ja ho niekedy nazývam aj civilnou bibliou,“ uviedol v stredu po výjazdovom rokovaní vlády vo Svidníku. Podľa jeho slov ide o dokument, ktorý predovšetkým z hľadiska ľudských práv obsahuje katalóg, ktorý je porovnateľný s kýmkoľvek na svete.

    „Som jediný aktívny politik na Slovensku, ktorý hlasoval za ústavu, pretože ostatní, čo hlasovali, už buď nie sú v politike, alebo sa verejne neangažujú,“ tvrdí Fico, ktorý je hrdý na to, že pri tom 1. septembra v roku 1992 bol, „hoci to nebol jednoduchý pôrod“.

    Podľa jeho slov si vznik ústavy vyžadoval obrovské množstvo diskusií.

    Písmo, na ktorom stojí naša vlasť

    Prezident Andrej Kiska vo videu na sociálnej sieti Facebook vyhlásil, že Ústava SR je písmom, na ktorom stojí celá naša republika. Je rodným listom krajiny pod Tatrami. Upozorňuje taktiež, že ústava je zmluvou medzi všetkými občanmi a je zároveň zárukou občianskych práv, návodom na použitie.

    Zaujímavý je aj prezidentov pohľad na to, ako bežný občan vníma dátum 1. september. „Deň ústavy nemá pre väčšinu ľudí takú emóciu ako napríklad štátny sviatok SNP alebo niektoré iné sviatky. Samozrejme, takáto emócia sa nedá vytvoriť žiadnym umelým spôsobom.“

    Našej hlave štátu poslal ku Dňu ústavy telegram dokonca aj americký prezident Barack Obama.

    Blaha sa poriadne pustil do prezidenta

    Dnešné video Andreja Kisku našlo ostrú odozvu u smeráckeho poslanca Ľuboša Blahu, ktorý dlhodobo kritizuje slovenského prezidenta. Kiska podľa Blahu „z úrovne hlavy štátu arogantne porušuje ústavu“. Situáciu na Slovensku pritom koaličný poslanec prirovnal k africkému Zimbabwe. Blahovi napr. prekáža, že Kiska nerešpektuje ústavný článok 134, pričom na návrh NR SR odmietol vymenovať ústavných sudcov.

    Kiskov prejav navyše Blaha označil za „sladké videjká“, respektíve „patetické reči“.

    Beblavého americká metafora 

    Nezaradený poslanec Miroslav Beblavý načrel hlbšie do histórie, pričom sa nevyhol práve porovnaniu s Ústavou Spojených štátov. Vo svojom statuse na Facebooku spomína významné postavy americkej histórie (Benjamin Franklin, James Madison, Alexander Hamilton), ktoré dáva ironicky do porovnania s našimi politikmi – konkrétne s premiérom Ficom, poslancom SNS Antonom Hrnkom, respektíve Vladimírom Mečiarom. 

    Uhríkove tvrdé slová

    Mladý poslanec kotlebovskej ĽSNS Milan Uhrík kritizoval počínanie súčasných koaličných poslancov, respektíve vládnych politikov. Rozladený Uhrík napísal: „Sotva by si niekto v časoch vzniku Slovenskej republiky pomyslel, že o pár rokov sa do ústavy suverénneho štátu môže dostať bod, ktorý nadradí zákony cudzej inštitúcie nad zákony samostatného štátu.“ Tým má Uhrík na mysli skutočnosť, že podľa Ústavy Slovenskej republiky majú právne akty Európskej únie prednosť pred zákonmi Slovenskej republiky.

    Paprče zlodejov a vrahov

    Opozičný poslanec Boris Kollár si na rozdiel od Roberta Fica myslí, že z ústavy si politici radi robia trhací kalendár.

    „Odvolávajú sa na ňu, keď sa im to hodí, a znásilnia ju, keď treba niečo ukradnúť či zavrieť ústa oponentom. Ústava je naša posvätná kniha, ktorá bola už veľakrát pošpinená paprčami zlodejov, a dokonca vrahov, nebál sa voliť ostré slová Kollár.

    - Reklama -