Kiska: Výmena sudcov ústavného súdu? V návrhu chýba kľúčová požiadavka

    0
    Andrej Kiska (Autor: TASR)

    Vláda má podľa prezidenta momentálne jedinečnú príležitosť posilniť kvalitu a nezávislosť ÚS v čase hlbokej nedôvery ľudí v schopnosť štátu zabezpečiť spravodlivosť. Kiska sa preto informoval o stave príprav nového zákona o spôsobe obsadzovania ÚS. “Musím skonštatovať, že z rozhovoru s ministrom sa mi zdá, že túto príležitosť sa vláda nechystá využiť. V lepšom prípade to vyzerá na podpriemerný návrh, v horšom na návrh, ktorý môže kvalitu výberu kandidátov na sudcov ÚS ešte zhoršiť,” skonštatoval.

    Na ÚS sú podľa Kisku potrební len najlepší, kvalitní a čestní sudcovia a sudkyne. Ako tvrdí, tento súd je totiž garantom spravodlivosti a jeho rozhodnutia vplývajú na životy ľudí a ovplyvňujú rozhodnutia i možnosti politikov. “Od mája tohto roka máme na stole návrh skupiny významných slovenských právnikov, ktorý kladie dôraz na to, aby bol výber sudcov čo najviac verejný a čo najmenej politický. Preto som sa ministra pýtal, ako hodlá naložiť s týmto kvalitným návrhom,” vyhlásil Kiska. Od Gála chcel tiež vedieť, prečo v návrhu ministerstva spravodlivosti chýba kľúčová ústavná požiadavka na to, aby osobnosť a doterajší život kandidáta dávali dôveru v to, že bude čestným a nezávislým sudcom. Taktiež sa zaujímal o priebežnú obmenu sudcov ÚS a prečo chce rezort zvýšením podmienky veku na 45 rokov z najbližšej voľby kandidátov vyradiť prvé ponovembrové generácie právnikov.

    “Nie je dôvod vecný a ani politický, aby sme sa uspokojili s podpriemerným riešením, ktoré skutočnú zmenu k lepšiemu neprinesie a nie je dôvod, aby sa nový spôsob voľby netýkal už najbližšieho obsadzovania ÚS,” skonštatoval prezident.

    Minister spravodlivosti Gál po stretnutí s prezidentom potvrdil, že chce, aby sa návrhom na zmenu výberu ústavných sudcov zaoberala tento mesiac vláda a v septembri parlament. Návrh podľa jeho slov nie je ešte konečný, vo štvrtok (9.8.) by sa k nemu malo skončiť medzirezortné pripomienkové konanie.

    Nové pravidlá voľby ústavných sudcov, na ktorých sa dohodla koalícia, predstavil Gál koncom mája. Kandidáti sa majú voliť v parlamente nadpolovičnou väčšinou, namiesto doterajších 40 rokov musia mať najmenej 45. Gál už vtedy avizoval, že chce, aby parlament stihol voľby kandidátov, ktorí majú dosluhujúcich ústavných sudcov nahradiť, v polovici februára. Voliť sa bude deväť z celkovo 13 sudcov Ústavného súdu SR na 12 rokov. Na zmenu Ústavy SR bude minister potrebovať hlasy opozície.

    - Reklama -