Kim Čong-un sa tentoraz nikomu nevyhráža, ale chváli: Máme alkohol, z ktorého vás už viac nebude bolieť hlava

    0

    Samozrejme, v tejto krajine vyvíjajú „zázračný nápad“ vodcovi štátni vedci. Tou prevratnou ingredienciou má byť použitie ryže namiesto cukru, ďalšou dôležitou zložkou je ženšen, informoval Daily Mail.

    Štridsať percent a žiadny bolehlav?

    Minule sa objavili dokonca správy, že vodca závratne pribral a poniektorí špekulovali, že za to môže okrem stresu aj zvýšená konzumácia alkoholu. My zas môžeme špekulovať, ako vznikol nápad vytvoriť „bezopicovú“ a vraj liečivú pálenku. „Koryo likér sa vyrába zo šesťročného ženšenu Kaesong Koryo, ktorý je známy pre svoje vysokoliečivé účinky, a z pálenej ryže,“ opísal ho Pchjongjang Times, ako inak, štátny denník. Podľa neho nápoj oceňujú odborníci, lebo je jemný a nespôsobuje „opicu“. A to aj napriek tomu, že je až 40-percentný.

    Podľa severokórejských médií je nápoj výsledkom niekoľkoročnej práce štátnych potravinárskych vedcov. Tých bol navštíviť aj samotný vodca, ktorý neskrýval úsmev na tvári. Ten by však razom z jeho zaguľatenej tváre zišiel, keby si pripustil posmešné reakcie iných ako severokórejských štátnych vedcov. Tí sa totiž k zázračnému alkoholu stavajú pomerne skepticky. „Nadmerné užívanie akejkoľvek formy alkoholického nápoja spôsobí ´opicu´,“ vysvetlil odborník Jared Brown.  

    Aj ďalší odborník Andray Abrahamian, ktorý často navštevuje KĽDR, vyhlásil, že hoci sa všeobecne v krajine vyrábajú kvalitné druhy alkoholov, podľa neho sa medzi nimi nenachádza žiadny alkohol spôsobujúci opicu menej ako inde na svete. O tom informoval The Guardian.

    Svetoznámy, no nedostupný na medzinárodných trhoch

    Tvorcovia tohto nápoja si poriadne „uleteli“ aj na etikete. Nápoj je vraj dobrý pre zdravie, lebo vytvára chuť do jedla, zmierňuje únavu a podporuje silu. Vychválili ho aj v tom, že sa víťazne prezentoval na prehliadkach v Nemecku, Lipsku či Bulharsku. A napriek tomu, že nie je k dispozícii na medzinárodných trhoch, liehovar tvrdí, že je to svetoznámy likér s dobrou povesťou u náročných konzumentov. Tí ostatní si teda musia alkoholický záťah aj naďalej poctivo vytrpieť so všetkým, čo k tomu patrí.

    No o tom, že skutočne môže ísť len o ďalší spôsob propagandy, svedčí aj fakt, že to nie je prvý raz, čo sa KĽDR vystatovala prelomovými vedeckými výsledkami. Minulý rok mala vraj vyvinúť lieky, ktoré by dokázali liečiť SARS či AIDS. Takisto sa pritom ľudia pod Kimovým vedením odvolávali na výťažky zo ženšenu.

    - Reklama -