Kiks za kiksom. Majú slovenskí policajti nedostatočný výcvik?

    0
    Ilustračná foto (Autor: TASR)

    Radovan Bránik, ktorý sa zaoberá bezpečnosťou, hovorí, že treba počítať s veľkými investíciami a podporou vlády. Zlepšovať podľa neho treba odbornú teoretickú aj praktickú prípravu, tréning konkrétnych typov zásahov. Väčšia pozornosť by sa mala venovať psychologickej príprave, ktorá zlyháva najčastejšie. „Existujú techniky, ktorými sa dá dosiahnuť, aby boli títo ľudia desiatky sekúnd až niekoľko minút schopní odolávať napätiu bez toho, aby zlyhali,“ upozornil Bránik v článku v SME.

    Aj rektorka policajnej akadémie Lucia Kurilovská hovorí, že policajti by mali byť psychicky odolnejší. Podľa policajného viceprezidenta Ľubomíra Ábela museli policajti postupovať v súlade s pokynmi rakúskych kolegov.

    Poslanec OĽaNO Richard Vašečka chce tému otvoriť v brannobezpečnostnom výbore parlamentu. To, že viedenské letisko muselo na krátky čas prerušiť prevádzku, lebo slovenským policajtom utiekli dvaja Maročania, označil za blamáž. Výcvik podľa neho nie je dostatočný. Prvý muž sa vyšmykol, keď auto zastalo tri metre od lietadla, druhý využil, že policajti začali prenasledovať prvého.

    Koaliční poslanci však tému považujú za nepodstatnú. Jozef Buček zo Smeru sa vyjadril v zmysle, že naši policajti nemali v Rakúsku žiadne právomoci. Ostatní nereagovali alebo odpovedali vyhýbavo. Ministerstvo vnútra odkázalo SME na vedenie polície a tá zas na ministerstvo s tým, že vzdelávanie policajtov zabezpečuje sekcia personálnych a sociálnych činností a osobný úrad ministerstva.

    Menšie úpravy vo vzdelávaní policajtov sa však v ostatných rokoch vyskytli. Od septembra spustia dvojročné nadstavbové štúdium, od minulého roka môžu do Policajného zboru nastúpiť až po dovŕšení 21 rokov namiesto osemnástich. Šéf policajných odborov Marián Magdoško uviedol, že keď v rokoch 2004 až 2006 ministerstvo uľahčilo skúšky zo slovenčiny a fyzické testy, do zboru sa dostali ľudia, ktorí tam nepatria. Niektorí ani nedokázali šplhať po lane a hodiť granát ďalej ako do vzdialenosti desiatich metrov.

    Rektorka policajnej akadémie Kurilovská tvrdí, že posilnili odbornú prax, kladú väčší dôraz na sebaobranu, rôzne zákroky, streľbu a pohybovú prípravu. Od ďalšieho školského roka plánujú odbornú prax ešte rozšíriť.

    - Reklama -