Kičura ide do väzby. Ústavný súd súhlasil, informoval jeho predseda Fiačan

    0
    Predseda Ústavného súdu SR Ivan Fiačan prichádza informovať médiá o rozhodnutí ÚS SR k žiadosti GP SR na vzatie do väzby bývalého predsedu SŠHR SR Kajetána Kičuru (Autor: TASR)

    Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) obvinil v utorok (21. 4.) Kajetána K. z prijímania úplatku a legalizácie príjmu z trestnej činnosti. Keďže obvinený je sudcom, aj keď s pozastaveným výkonom funkcie, musel vo veci väzby rozhodnúť aj ÚS.

    Obvinenému pritom umožnil vyjadriť sa k žiadosti generálneho prokurátora.

    „Plénum na neverejnom zasadnutí po tajnom hlasovaní rozhodlo, že dáva súhlas na vzatie obvineného sudcu do väzby. Ústavný súd takto rozhodol z dôvodu, že nebola preukázaná existencia takých okolností, ktoré by znamenali nejaký zásah orgánov činných v trestnom konaní do súdnej moci. Ústavný súd prihliadol aj na to, že tento obvinený sudca má nepretržite prerušený výkon funkcie sudcu od roku 2012 a skutky, za ktoré je obvinený, nesúvisia s výkonom sudcovskej funkcie,” uviedol Fiačan.

    Následne bude o návrhu na väzobné stíhanie Kajetána K. rozhodovať Špecializovaný trestný súd (ŠTS).

    „Úrad špeciálnej prokuratúry ešte dnešného dňa v nočných hodinách doručí sudcovi pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu Banská Bystrica návrh na vzatie obvineného do väzby,” potvrdil novinárom prokurátor ÚŠP Vladimír Kuruc.

    Polícia v utorok zadržala Kajetána K. spolu s ďalšími dvoma osobami pre podozrenie z korupčnej trestnej činnosti súvisiacej s činnosťou SŠHR.

    Z funkcie predsedu SŠHR ho nová vláda na návrh ministra hospodárstva odvolala 24. marca. Dôvodom boli pochybenia pri obstarávaní zdravotníckeho materiálu. Kajetán K. odmietol obvinenia súvisiace s uzavretím zmlúv SŠHR, ako aj podozrenia spojené s dvoma bytmi, ktoré kúpil jeho syn.

    Národná kriminálna agentúra (NAKA) ešte v marci začala trestné konanie pre medializované informácie o pochybeniach SŠHR pri obstarávaní zdravotníckeho materiálu v súvislosti s pandémiou ochorenia COVID-19 a kúpe bytov na Konventnej ulici v Bratislave.

    - Reklama -