Kerry vyrazil medzi Saudov. Budú riešiť Sýriu

    0
    Minister zahraničných vecí USA John Kerry (Autor: SITA)

    Informuje o tom agentúra Reuters s tým, že témou tejto schôdzky bude nájsť spôsob, ako zabezpečiť účasť všetkých dôležitých sýrskych opozičných skupín na konferencii o ukončení konfliktu v Sýrii, ktorá sa má uskutočniť v Saudskej Arábii.

    Cieľom tohto narýchlo zvolaného stretnutia diplomatov Kerryho, korunného princa SAE šejka Abdalláha ibn Zajda Nahajána a saudskoarabského ministra zahraničných vecí Ádila Džubajra v metropole SAE je prediskutovať možnosti zjednotenia oponentov sýrskeho prezidenta Bašára Asada.

    Saudská Arábia, Irán, Turecko a päť stálych členov Bezpečnostnej rady OSN – Spojené štáty, Británia, Francúzsko, Rusko a Čína – sa začiatkom novembra stretli vo Viedni, kde sa dohodli na časovom pláne krokov vedúcich k ukončeniu občianskej vojny v Sýrii. Oficiálne rokovania medzi vládou Bašára Asada a jeho oponentmi by sa podľa tohto plánu mali začať 1. januára.

    Rozdiely medzi frakciami sýrskej opozície – z ktorých niektoré sú podporované Západom a iné štátmi Perzského zálivu – sú často označované za hlavnú prekážku diplomatických snáh o ukončenie tohto konfliktu. Saudská Arábia a ďalšie sunnitské štáty Perzského zálivu boli dlhodobo hlavnými podporovateľmi sýrskeho povstania namiereného proti tamojšiemu prezidentovi Asadovi, ktorého vzbúrenci žiadajú, aby sa vzdal moci.

    - Reklama -