Keď ten Putin je skrátka populárny… Americký denník otvorene o tom, ako sa skončia voľby v Rusku

    0
    Vladimir Putin (Autor: TASR)

    „Nielenže som sa ešte nerozhodol, proti komu budem kandidovať, ale ani neviem, či sa prezidentských volieb vôbec zúčastním,“ cituje americký denník Putinov stručný komentár vyslovený na medzinárodnej energetickej konferencii v Moskve. Podľa očakávaní väčšiny ruských aj zahraničných expertov však niet pochýb o tom, že Putinovo meno sa medzi prezidentskými kandidátmi objaví. Zároveň len málokto pochybuje, že ukáže všetkým svojim súperom „chrbát“.

    Ako pripomína Los Angeles Times, pri moci sa drží Putin od roku 1999 a za ten čas pôsobil ako predseda vlády a štyrikrát ako hlava štátu, hoci v prvom prípade išlo len o krátke preklenovacie obdobie v dĺžke 6 mesiacov. Oficiálne ruská vláda vyhlási prezidentské voľby na prelome tohtoročného novembra a decembra. A ako Putin znovu zopakoval, v tom istom čase ohlási svoje plány týkajúce sa prezidentskej kandidatúry aj on sám.

    Jediným vážnym protikandidátom mal byť ruský advokát a protikorupčný aktivista Alexej Navaľnyj, ktorý oznámil svoju kandidatúru už vlani v decembri. Jeho plány však zrejme zhatilo právoplatné odsúdenie na dvadsať dní do väzenia za opakované porušovanie zákonov pri organizovaní demonštrácií. Navaľnyj sa svojich plánov nehodlá vzdať a chce podľa svojich slov presvedčiť príslušné orgány, že by mal dostať šancu súperiť s ostatnými kandidátmi. Ako ale píše Los Angeles Times, na Putina, ktorého miera popularity medzi Rusmi dosahuje 80 percent, nemá prakticky Navaľnyj šancu. 

    Prezidentských volieb sa plánuje zúčastniť aj liberálny ekonóm a bývalý predstaviteľ hnutia Jabloko Grigorij Javlinskij či známy excentrik Vladimir Žirinovskij, aj keď obaja sú skôr považovaní za štafáž ako za kandidátov s reálnou šancou uspieť. A oveľa lepšie na tom nie je ani Navaľnyj, ktorému síce fandia mestskí liberáli, ale ani s nimi to nevyzerá na žiadny skvelý výsledok. Navaľného podpora klesla aj na Západe, kde mu mnohí nemôžu prísť na meno po jeho opakovanom vyhlásení, že Rusko by nemalo vracať Krym Ukrajine.

    Rozsudok si Navaľnyj vypočul tento pondelok, a preto sa nebude môcť zúčastniť na demonštrácii v Petrohrade, ktorá je naplánovaná na nadchádzajúcu sobotu. V ten deň oslavuje Vladimir Putin svoje 65. narodeniny. „Demonštrácia je narodeninovým darčekom pre Putina,“ potvrdil Navaľnyj vo svojom utorkovom videu, že voľba práve siedmeho októbra nebola náhodná. „Kremeľ už varoval jeho priaznivcov, aby sa na nepovolenej demonštrácii nezúčastnili,“ uzatvára americký denník.

    autor: Josef Provazník

    - Reklama -