Keď sa začne na ulici strieľať, môžete si prečítať tento návod na prežitie

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    Tak či tak, to, čo máte urobiť v prvej fáze, keď sa naozaj oplatí nevystrkovať nos z domu, je… Zatvorte a zataraste dvere a okná. Keď sa budete potrebovať pohybovať pri oknách, prelepte ich lepenkou, aby z nich nevypadávalo roztrieštené sklo. Zatemnite ich. Keď to bude možné, pripevnite dosky zvonku pred okná.

    Celý text si môžete prečítať TU.

    Treba zároveň vyhodnotiť zásoby potravín. Keby ste sa dostali ešte včas do obchodu, kde už rabujú chladnokrvnejší jedinci, zoberte si len konzervy a balenú vodu. Tú si napusťte aj z kohútika, koľko nádoby v domácnosti poberú. Nezabúdajte tiež, že medzi prvými bude z prevádzky vyradená trafostanica. Všetko v chladničke sa skazí, zrejme si nebudete môcť ani nič ohriať, zastaví sa čerpadlo na vodu, prípadne vodu čoskoro niekto preruší alebo nakazí. Okrem toho môže prestať fungovať kúrenie.

    Potrebu vykonávajte namiesto na WC do vedra alebo hrnca

    Keď netečie voda, nebudete môcť spláchnuť záchod. Takže premýšľajte a plánujte. Nieže hneď prvý deň nezvratne zaplní toaletu celá rodina. Všetci by mali vykonávať potrebu do vedra alebo hrnca, a len čo to bude možné, treba fekálie vyhodiť z okna.

    V nádržke WC si nechajte desať litrov vody na dôležitejšie veci. Súčasne sa od začiatku odporúča obmedziť konzumáciu jedla a vody. „Budete mať síce menej energie, ale v konečnom dôsledku dlhšie vydržíte a nebudete potrebovať tak často vykonať potrebu,“ vysvetľuje server.

    Zároveň odporúča miesto, ktoré je doma v čase konfliktu najbezpečnejšie. Naznačuje, že ideálne je skryť sa do prázdnej vane, pretože dobre kryje. A v kúpeľni zvyčajne nie sú okná.

    Užitočné je rádio na baterky. Ale pozor, akú stanicu si naladíte

    Je dobré mať pri sebe klasické rádio na baterky alebo rádio na kľučku. „Keď nechcete ísť na ulicu a kričať na snajpera na streche, ako to vyzerá na juhozápadnej výpadovke z mesta, rozhlas je jedinou šancou, ako získať životne dôležité informácie. Ale pozor na to, ako ich vyhodnotíte – a to nielen pokiaľ si omylom naladíte propagandu nepriateľa,“ upozorňuje server.

    Pred znásilnením môže ochrániť kečup. Ale asi nie vždy

    Server tiež odporúča, ako v krízovej situácii hospodáriť s peniazmi. „Keď si myslíte, že v prípade, keď sa situácia na pár dní upokojí, vy sa odvážite ísť von a za niekoľkonásobok bežnej ceny si tam kúpite chlieb alebo ďalšie konzervy, že je to znamenie ďalej vytrvať, tak ste blázni,“ varuje server s tým, že za „posledné“ peniaze si môžete kúpiť zásoby, ale dôležité sú predovšetkým na presun. Peniaze a cennosti totiž budete potrebovať na niekoho, kto vás dostane preč. „A jemu tiež nedávajte všetky, pretože ich budete potrebovať ešte na úplatky pre hliadky na checkpointoch. A ani im nedávajte všetky, pretože financie budete konečne potrebovať aj na prežitie tam, kam utečiete,“ varuje server pred ľahkomyseľným utrácaním v čase nepokojov.

    Server sa okrem uvedeného zaoberá aj otázkou, ktorá počas vojny trápi predovšetkým ženy: Ako ochrániť ženy pred znásilnením? „Na civilizovanejších mužov, ktorých môžete po ceste stretnúť, by mohla zabrať menštruácia, aj keď by išlo len o vložky poliate kečupom. Ale ruku na srdce, toto nevadí ani množstvu normálnych ľudí. Tak potom informácia, že má pohlavnú chorobu. Na to však existujú kondómy. Možno nejaké škaredé líčenie pohlavných otvorov (sivé šminky)? Vážne neviem…,“ priznáva autor článku určitú bezradnosť v tejto oblasti.

    autor: vam

    - Reklama -