Keď sa raz nevieš prispôsobiť, tak choď do prdele! Kollár pre PL vysvetlil, ako to myslí so zákonom o neprispôsobivých. A Chmelár mu to tiež vysvetlil

    0
    Boris Kollár (Autor: TASR)

    Za neprispôsobivého občana zákon z dielne Sme rodina považuje práceschopného občana, ktorý dlhodobo nepracuje alebo je dlhodobo nezamestnaný, nemá iný zdroj príjmov okrem sociálnych dávok, nepodniká, nepripravuje sa na budúce povolanie, pričom prijal z verejných zdrojov viac finančných prostriedkov vo forme sociálnych dávok, ako do verejných zdrojov prispel vo forme odvodov a daní.

    Nezamestnanosť nestačí

    Nulová ekonomická aktivita však nie je jediným kritériom neprispôsobivých. Takýto človek podľa návrhu kollárovcov musí byť osobou, ktorá v období posledných piatich rokov opakovane spáchala trestný čin ublíženia na zdraví, lúpeže, krádeže, neoprávneného zásahu do práva k domu, bytu alebo k nebytovému priestoru, alebo trestný čin poškodzovania cudzej veci voči inej osobe alebo jej majetku, alebo voči majetku obce v mieste trvalého bydliska, alebo v posledných piatich rokoch opakovane spáchala priestupok proti verejnému poriadku, alebo priestupok proti občianskemu spolunažívaniu, za ktorý jej obec opakovane uložila sankciu a neviedlo to k náprave.

    Autormi návrhu sú Boris Kollár, Milan Krajniak, Peter Pčolinský a Adriana Pčolinská. Podľa vlastných slov ním sledujú posilnenie ochrany obyvateľov a ich majetku a majetku obce pred neprispôsobivými osobami. Kollárovci dokonca počítajú s tým, že by obec mohla požiadať políciu o vykázanie neprispôsobivej osoby z miesta, kde sa dlhodobo zdržuje a jej správanie ohrozuje a znepríjemňuje život spoluobčanom.

    Aké sú vyhliadky?

    Opozičné návrhy zákonov spravidla nezískavajú nadpolovičnú podporu poslancov parlamentu. O to viac to platí pri kontroverzných novotách, akou je aj tá z dielne Sme rodina. Od ktorých strán teda Boris Kollár očakáva pri presadzovaní svojho zákona podporu? „Od každej!“ vyjadril sa pre ParlamentnéListy.sk smejúci sa líder Sme rodina.

    Analytici sú však skeptickí. „Takýto zákon určite neprejde pre naše medzinárodné záväzky v oblasti ľudských práv,“ povedal o návrhu kollárovcov politický analytik, pedagóg a historik Eduard Chmelár.

    „Musela by tam byť doriešená ochrana súkromného vlastníctva. Pokiaľ ľudia v obci vlastnia nehnuteľnosti, tak si to vysťahovanie neviem celkom predstaviť,“ uviedol zas pre ParlamentnéListy.sk politický analytik Ján Baránek, ktorý s určitými postihmi proti neprispôsobivým občanom súhlasí.

    „Máme nejaké práva, ale máme aj povinnosti… Riešiť sa to musí,“ poznamenal Baránek. Dodal pritom, že problém by vznikol pri otázke zabezpečenia náhradného ubytovania.

    Prečo by mu malo byť niečo zabezpečené?

    Líder Sme rodina však pre ParlamentnéListy.sk ozrejmil, že so žiadnym náhradným ubytovaním jeho návrh zákona nepočíta. „Prečo by mu malo byť niečo zabezpečené? Nič nebude mať zabezpečené. Vysťahujete ho 100, 200 metrov a bude to musieť strpieť. A keď to nestrpí, tak pôjde do basy,“ predstavil Kollár svoju predstavu.

    „Predstavte si, že máte rodinu, v ktorej je násilník. Aj keď je vlastník bytu, súd mu prikáže na 100 metrov sa nepriblížiť. Dáva mu niekto náhradné ubytovanie za to, že je debil? Ten istý systém by mal platiť aj pre týchto. Keď sa raz nevieš prispôsobiť, robíš bordel, tak choď do prdele! Kúp si hotel alebo ži pod mostom,“ uzavrel poslanec.

    - Reklama -