Keď nie ste pripravení na ľudí strieľať, potom plot nikoho nezastaví. Kto adresoval tieto ostré slová Slovincom?

    0
    Utečenci sa presúvajú po poli v Slovinsku. (Autor: SITA)

    Stretnutie v Bruseli sa v nedeľu skončilo dohodou okrem iného na tom, že z Chorvátska nebudú tisíce utečencov ako doposiaľ prepravovať bez ohlásenia k hranici Slovinska. Vo veľkých záchytných centrách v Slovinsku podľa nej čaká takmer 11.000 ľudí na to, kedy budú môcť pokračovať v ceste do Rakúska a následne Nemecka.Aj južne na hranici medzi Chorvátskom a Srbskom zaznamenávajú naďalej príchod tisícov utečencov a migrantov. Dnes ich tam do 15.00 h dorazilo takmer 6000, oznámilo chorvátske ministerstvo vnútra.

    V záchytnom centre Opatovac čakalo na prepravu smerom k Slovinsku ďalších 2800 ľudí. Spor medzi Chorvátskom a Slovinskom, susediacimi členmi EÚ, medzitým pokračoval. Médiá citovali vyjadrenia chorvátskeho premiéra Zorana Milanoviča, podľa ktorého bude jeho krajina prepravovať utečencov k slovinskej hranici dovtedy, pokým neklesnú počty ľudí prichádzajúcich zo 

    Chorvátsky minister vnútra Ranko Ostojič v slovinských novinách Delo susednú krajinu obvinil, že naďalej nemá svoje opatrenia dobre zorganizované a že utečencov prepravuje ďalej do Rakúska príliš pomaly. Odmietol tiež slovinské úvahy zastaviť prílev utečencov plotom. “Keď nie ste pripravení na ľudí strieľať, potom plot nikoho nezastaví,” vyhlásil minister.

    - Reklama -