Keď môžu voliť hlúpi dospelí, prečo nie múdri mladí? Toto sú dôvody, pre ktoré by malo Slovensko znížiť vekovú hranicu pre voľby

    0
    Doktorka politológie Gabriela Mezeiová (Autor: archív)

    Mezeiová prišla na celý rad dôvodov, prečo by bolo dobré, keby mali aj ľudia mladší ako 18 rokov možnosť voliť. Niekedy sa totiž môže stať, že názory niektorých mladých sú oveľa múdrejšie a triezvejšie ako pri hŕstke dospelých.

    Staromódny pohľad nepatrí do tohto storočia

    „Mladí ľudia dnes majú oveľa kvalitnejší prístup k informáciám, v ktorých sa vedia orientovať lepšie ako ich rodičia a diametrálne lepšie ako ich prarodičia,“ vymenúva jeden z dôvodov vo svojom blogu Mezeiová. Navyše sa pýta, že keď dovolíme voliť hlúpym dospelým, tak prečo nie múdrym mladým? Veď aj oni majú podľa nej zrelé postoje a argumentácie, s čím sa už neraz stretla. „Staromódny pohľad na to, že mladí nie sú schopní prijímať rozhodnutia, nepatrí do tohto storočia,“ pripomína.

    Mladí navyše takisto musia dodržiavať zákony dospelých a sú aj trestne zodpovední. „Každá zmena zákona priamo alebo nepriamo ovplyvňuje aj mládež,“ tvrdí Mezeiová. Ak teda chceme od niekoho zodpovednosť a plnenie povinností, mali by sme mu podľa nej poskytnúť aj viac práv, teda aj to volebné. Mladí sa takisto rozhodujú o svojej kariére, aj keď ešte nemajú 18 rokov. Prečo by teda nemali mať právo ovplyvňovať a tvarovať budúcnosť práve podľa svojich predstáv? Navyše, ako pripomína Mezeiová, každý hlas sa počíta, a v prípade posunutia hranice napríklad na 16 rokov, by tak v prípade Slovenska mohlo ísť až o približne 140-tisíc nových hlasov. „Toto je počet, ktorý môže voľby významne ovplyvniť,“ nazdáva sa.

    A tak, kým 16- či 17-roční  Európania získavajú čoraz viac dôvery pri hlasovaní, Slovensko sa touto cestou neuberá, čo je podľa komunálnej političky zaiste chyba. Ako príklad uvádza aj Veľkú Britániu. „Potvrdzuje to aj snaha britských labouristov a liberálov presadiť zníženie vekovej hranice na 16 rokov pre referendum o vystúpení Británie z EÚ. A tu už naozaj pôjde o veľmi veľa,“ upozorňuje.

    - Reklama -