Keď ľudia volia fašistickú stranu, je to podľa Kisku skôr volanie o pomoc. Ak si niekto želá Kotlebu či Kollára vo vedení štátu, tak pánboh s nami všetkými, dodáva Danko

    0
    Andrej Kiska, Peter Pellegrini a Andrej Danko (Autor: TASR)

    Cieľom odbornej diskusie, ktorú organizoval predseda parlamentu spoločne s Banskobystrickým samosprávnym krajom (BBSK), bola výmena názorov na aktuálne výzvy spojené s nenávistnými extrémistickými prejavmi a antisemitizmom samotným.

    “Musíme sa naučiť hovoriť si pravdu, v akom stave je spoločnosť a kde robíme chyby. Treba si hovoriť pravdu, kde zlyhávame. To, že naši ľudia sú ochotní voliť extrémistickú fašistickú stranu, neznamená, že by boli takí,” konštatoval Kiska. Podľa neho je to skôr volanie ľudí o pomoc, ktorí napríklad cítia nespravodlivosť v rôznych jej podobách.

    “Mám osobnú skúsenosť, ako to vyzeralo, keď na stoličke župana BBSK sedel človek, ktorému myšlienky antisemitizmu nie sú cudzie. Mal som možnosť vidieť, ako dokáže obalamutiť svojich priaznivcov sľubmi a za štyri roky neurobiť nič. Musíme postaviť hrádzu šíreniu takých myšlienok. Je mi veľmi ľúto, keď človek, ktorý propaguje fašizmus, odchádza zo súdu vyškerený, s úsmevom od ucha k uchu a rovno do očí sa smeje aj pozostalým po obetiach fašizmu a beztrestne sa vráti do svojho života. Toto sa musí skončiť,” reagoval Pellegrini.

    Podľa neho je potrebné sprísniť legislatívu a dosiahnuť, aby sudcovia mali jasné a zákonné možnosti trestať takých ľudí, prípadne ich poslať i do väzenia.

    Premiér zdôraznil, že plánuje pozvať na Úrad vlády SR prevádzkovateľov webov, portálov, kde často prebieha nenávistná, násilná a urážlivá diskusia útočiaca na základné práva človeka.

    “My sme si nejako zvykli, že máme dva svety. Jeden ten fyzický, kde sa vidíme, poznáme svoje mená, správame sa podľa zákona a pravidiel slušného správania. A potom je ten digitálny, kde neviem, na základe čoho sme si pomysleli, že tam platia iné pravidlá. Nech si každý povie, čo chce, máme slobodu slova, ale pod svojím menom, a nech si za to nesie zodpovednosť. To nie je útok na slobodu slova,” zdôraznil Pellegrini.

    Ako poznamenal predseda parlamentu, kde inde ako v Banskej Bystrici, v kraji, ktorý v minulom volebnom období viedol Marian Kotleba (ĽSNS), súčasný poslanec NR SR, by sa mala taká diskusia konať.

    “Keby sme nebojovali, tak by sme to mohli všetci zabaliť. Boj nekončí tým, že Ján Lunter dokázal vyhrať voľby. Je nebezpečné, keď sa títo ľudia dotknú moci v štáte. Ten boj musí byť dennodenný a nesmieme na to zabúdať,” podčiarkol Danko a predstavil niektoré opatrenia, ktoré chystá do NR SR.

    “Fenomén dnešnej doby je, že do politiky sa dostávajú nielen ľudia popierajúci holokaust, ale aj z mafiánskych kruhov, ktorých máme v parlamente, ľudia, ktorí nechcú funkčnú politickú stranu, a majú len pár ľudí. Verím, že novým zákonom o politických stranách prispejeme k tomu, že spoločnosť cez politické strany vyprodukuje ľudí, ktorí sú schopní riadiť štát. Politika nie je 'sranda'. Ak si niekto želá Kotlebu, Kollára vo vedení tohto štátu, tak pánboh s nami všetkými,” dodal Danko.

    - Reklama -