Keď ide o biznis, ľudské práva musia ísť bokom. Ak ide o predaj armádnej techniky, Kanade už popravy v Saudskej Arábii, zdá sa, neprekážajú

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: SITA)
    Napriek rozsiahlej kritike nedávnych popráv sa Kanada rozhodla pokračovať v kontroverznom obchode, v ktorom má severoamerická krajina dodať Saudskoarabom zbrane za 15 miliárd amerických dolárov. To, že dal nedávno Rijád popraviť 47 ľudí vrátane disidenta a šiítskeho klerika v jednej osobe, pri tomto obrovskom biznise Ottawe pravdepodobne už neprekáža.
     
    Tento týždeň vydalo kanadské ministerstvo zahraničných vecí vyhlásenie, v ktorom odsúdilo popravu z druhého januára, pri ktorej zomrel aj spomínaný šiítsky klerik a 46 ďalších ľudí, odsúdených podľa saudskoarabských zákonov na trest smrti. Išlo pritom o najväčšiu masovú popravu za niekoľko uplynulých desaťročí. Odsúdených zastrelili alebo im odťali hlavy.
     
    VIDEO protest proti poprave moslimského klerika
     

    Biznis je biznis

    Ani krvavé popravy, ktoré poniektorí kritici saudskoarabskej justície prirovnávajú k praktikám militantov z IS, neprinútili Kanadu, aby zrušila obchod so Saudskou Arábiou. Ide totiž o viac než len o miliardy za obrnené vozidlá, ktoré má Ottawa dodať Rijádu. V hre sú totiž okrem peňazí aj pracovné miesta pre 3 000 Kanaďanov na nasledujúcich 14 rokov. 
     
    Ďalšia vec je, že kanadská vláda vlastne nemá nič spoločné s tým, že súkromná spoločnosť, ktorá sídli v Kanade, sa legálne dohodla na dodávkach zbraní do zahraničia, a nemôže proti tomu nič urobiť ani v prípade, že ide o Saudskú Arábiu, ktorá podľa Ottawy popravami porušuje ľudské práva. „Súkromná spoločnosť dodáva tovar na základe kontraktu podpísaného s vládou Saudskej Arábie. Kanadská vláda nemá žiaden záujem na jeho zrušení,“ uviedol šéf komunikačného oddelenia kanadskej diplomacie Adam Barrat pre portál Globeandmail.
     
    VIDEO Ľahké obrnené vozidlo, vyrobené spoločnosťou General Dynamics Land Systems Canada

    Nie je to obyčajný obchod 

    Je pravda, že kanadský kabinet síce nemá nič spoločné so zmluvami medzi súkromnými spoločnosťami a inými krajinami, podľa kanadských zákonov má však štát povinnosť skúmať, či dodávky zbraní do krajín známych nedodržiavaním ľudských práv, akou je aj Saudská Arábia, neohrozia tamojšie obyvateľstvo. 
     
    Celú dodávku obrnených vozidiel v hodnote 15 miliárd dolárov do Saudskej Arábie vylobovala pre spoločnosť General Dynamics Land Systems Canada Kanadská komerčná korporácia. Táto štátom riadená agentúra pomáha kanadským firmám preniknúť na trhy v zahraničí, a rovnako to bolo aj v prípade predaja vojenskej techniky Rijádu. 

    Na ľudské práva zabudli 

    „Kanadské odsúdenie najnovšieho nechutného porušovania ľudských práv režimom v Saudskej Arábii znie trochu prázdno, keď ho porovnáme s kanadským vojenským exportom v hodnote 15 miliárd dolárov tomu istému režimu a ešte aj s posvätením Ottawy,“ kritizuje kontrakt Cesar Jaramillo, riaditeľ skupiny Project Ploughshares, ktorá sa zaoberá preverovaním dodávok zbraní. 
     
     
    - Reklama -