Keď deti majú deti, učitelia volajú o pomoc a kompetentní mlčia. Tehotné dievčatká nikoho nezaujímajú? TV Markíza odhalila šokujúce informácie a PL.sk sa pýtali ďalej

    0
    Linda (12) a jej trojmesačná dcérka Olívia (Autor: TV Markíza)

    V reportáži televízie Markíza redaktorka Kristína Kövešová navštívila základnú školu v Dobšinej. V roku 2015 bolo na Slovensku 119 maloletých rodičiek, najmladšie z nich majú 12 rokov. Jednou z nich je aj Linda, ktorá namiesto drania školských lavíc dojčí trojmesačnú dcérku Olíviu. Jej otec má byť 17-ročný chlapec, ktorý o dieťa nejaví žiadny záujem, za sex s maloletou dostal podmienku. Dieťa bolo zverené do opatery Lindinej mame, ktorá má 33 rokov a sedem detí.

    Vo viacerých triedach ročníkov druhého stupňa reportérka našla tehotné žiačky či matky. Niektoré z nich tvrdia, že mená otcov si nepamätajú, chcú ich totiž ochrániť pred trestom za sex s maloletou. Za posledných päť rokov bolo v základnej škole tehotných 35 žiačok vo veku od 12 do 16 rokov. Súlož na laviciach imitujú dokonca už prváčikovia, ktorým to pripadá úplne normálne.

    Problémy v základnej škole sa týmto nekončia, deti sú podľa učiteľov problémové a nemajú základné hygienické návyky, v škole nedávno prepukla žltačka.

    Učiteľky sa situáciu pokúšali riešiť už viackrát. Pred tromi rokmi napísali vláde otvorený list, v ktorom žiadali o pomoc. Tá však doteraz neprišla, a preto sa dve učiteľky rozhodli situáciu riešiť na vlastnú päsť. Založili detské centrum, v ktorom sa o maloleté matky starajú a pomáhajú im správne vychovávať ich deti.

    „Pracovníci úradu, čo sa týka predchádzania tehotenstvu, majú veľa možností. Ide o vzdelávanie, ide o výchovu, ide o apelovanie na rodičov,“ povedala Jana Lukáčová z Ústredia práce sociálnych vecí a rodiny. Peter Pollák, bývalý splnomocnenec vlády pre rómske etnikum, sa zas vyjadril, že podporili komunitné centrum učiteliek. Súčasný splnomocnenec Ábel Ravasz si myslí, že treba posilniť predškolskú výchovu detí a posilniť prítomnosť sociálnych asistentov v teréne.

    V ministerstvách mlčia

    Parlamenté Listy sa na otázky ohľadne situácie maloletých matiek pýtali ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny. Do uzávierky ministerstvo nereagovalo. Otázky týkajúce sa trestov a postupov vyšetrovania mužov, ktorí mali pohlavný styk s maloletými alebo mladistvými, PL.sk položili aj ministerstvu vnútra, rezort otázky preposlal Policajnému prezídiu, ktoré sa odmietlo vyjadriť a PL.sk odkázalo na ministerstvo spravodlivosti, ktoré tiež odmietlo vyjadriť svoje stanovisko.

    „Nesmie sa to stávať, deti nemajú čo rodiť deti,“ povedala pre PL.sk Lucia Nicholsonová. Týmto problémom sa podpredsedníčka parlamentu intenzívne už dlhodobo zaoberá a má pripravené aj riešenia. V parlamente už v minulosti tieto návrhy predložila, ani jeden však neprešiel. Myslí si, že problémové deti potrebujú lepšie vzdelanie v oblasti sexuálnej výchovy. „Okrem iného som chcela, aby si škola, ktorá má s týmto problém, mohla vybrať sexuálnu výchovu ako predmet, ktorý bude povinný vo vzťahu k žiakom. Nemuseli by tento predmet mať všetky školy, ak škola nechce, tak ho mať nemusí,“ povedala Nicholsonová a dodala, že sexuálna výchova by mala prebiehať aspoň v komunitných centrách. „Ja chodím do Dobšinej, bola som tam niekoľkokrát, s tými dievčatami som sa rozprávala. V mnohých prípadoch si nie sú vedomé nejakých následkov,“ povedala politička.

    Lucia Nicholsonová si tiež myslí, že je potrebné urobiť niečo aj s trestnoprávnou zodpovednosťou otcov, ktorí častokrát dievčatá zneužijú. „Problém je, že oni o tom nerozprávajú a nechcú otca udať,“ myslí si Nicholsonová. Navrhla tiež odobratie tzv. kočíkovného, príspevku pri narodení dieťaťa, neplnoletým matkám. „Je isté percento prípadov, kde rodina vyslovene chce, aby to dievča otehotnelo. Je tam vidina nejakých peňazí,“ uviedla podpredsedníčka parlamentu.

    Čo sa týka odobratia prídavkov na dieťa, situácie je komplikovanejšia. „Tým, že nebudeme dávať prídavky na dieťa, v konečnom dôsledku nepotrestáme iba matku alebo jej rodičov, ale potrestáme v prvom rade dieťa,“ myslí si Nicholsonová.  

    Exministerka sociálnych vecí, práce a rodiny a súčasná kontroverzná ombudsmanka pre deti Viera Tomanová pre PL.sk povedala: „Bohužiaľ, v tomto prípade musí zapracovať ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny mechanizmami a vytvoriť pre to podmienky.“ Dodala tiež, že ohľadne danej situácie podnet, že boli porušované práva detí, nedostali, to však neznamená, že problematike sa venovať nebudú. V súčasnosti podľa jej slov prebiehajú výskumy, ktoré ombudsmanke pomôžu zmonitorovať situáciu s dodržiavaním práv detí.

    Poslanec NR SR Milan Uhrík z ĽSNS si myslí, že u rómskeho etnika už dlhodobo zlyháva vzdelanie. „To len svedčí o tom, že v rámci tohto etnika zlyháva edukácia a vedenie k nejakému zodpovednému rodičovstvu. Svedčí to len o tom, že týmto ľuďom treba nájsť nejaké uplatnenie a nejakú prácu namiesto toho, aby sa venovali rodeniu detí v takomto skorom a nezodpovednom veku, “ povedal poslanec pre PL.sk. Uhrík si myslí, že sociálny systém, ktorý podľa jeho slov rodením detí zneužívajú, je nastavený nespravodlivo.

    „Doslova motivuje ľudí spraviť si z toho akúsi zárobkovú činnosť a živnosť namiesto toho, aby sa venovali nejakým produktívnym činnostiam. Náš plán je v tomto úplne jednoznačný a mali sme ho aj v predvolebnom programe,“ povedal Uhrík a dodal, že podľa neho je potrebné dať problémovým ľuďom prácu. „Keď budú mať prácu, budú unavení a nebudú sa musieť venovať profesionálnemu rodeniu detí,“ myslí si. Riešenie problému by tiež videl v zrušení pozitívnej diskriminácie. „Nie tá pozitívna diskriminácia, že teraz, keď napríklad rómsky či cigánsky rodič pošle svoje dieťa do školy, tak dostane nejaké extra prídavky. Nie. Treba nejaké negatívne postihy. Ak to dieťa do školy nepošle, tak bude postihovaný negatívne, nie pozitívne. Myslíme si, že táto pozitívna diskriminácia je nespravodlivá, jednak aj k väčšinovému obyvateľstvu, tak aj doslova rozmaznáva toto etnikum,“ myslí si Milan Uhrík z ĽSNS.

    Parlamentné Listy oslovili aj ostatné politické strany. Na ich stanovisko čakáme.

    - Reklama -