Keď Putin zavrie kohútik plynu, kúrte si kravským hnojom. Dusno v Turecku

    0
    Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan (Autor: SITA)

    Turecký prezident Erdogan sa po ukončení tohtoročného klimatického summitu v Paríži vydal do Kataru a po ceste sa vyjadril k možnosti, že by Rusko prestalo dodávať Turecku zemný plyn. Turci sú podľa jeho slov „zvyknutí na utrpenie“.

    „Ako viete, Turecko nežilo so zemným plynom až tak dlho. Všetci veľmi dobre vieme, odkedy sme ho začali používať… Navyše, rozhodne nebudeme odsúdení na zánik, aj keď nebudeme mať k dispozícii ruský zemný plyn,“ povedal Erdogan. Turecko podľa neho nakupuje zemný plyn od množstva ďalších krajín.

    Jeho vyjadrenie sa však nepáčilo lídrovi tureckej menšinovej opozície Devletovi Bahçeliovi. „Ľudia si už v tejto krajine dosť vytrpeli. Odteraz musí byť prezidentský palác vykurovaný pálením kravského hnoja v kachliach. Ono sa to hovorí jednoducho, ale pridajte sa a vyskúšajte si ľudské utrpenie,“ napísal na svojom twitterovom účte.

    Špekulácie o tom, že by Rusko mohlo odrezať Turecku zásobovanie zemným plynom, sa vyrojili potom, keď turecké stíhačky F-16 zostrelili ruské lietadlo Su-24 nad hranicami so Sýriou.

    Podľa portálu RT predstavuje ruský plyn približne 60 percent celkovej tureckej spotreby. Prezident Erdogan sa údajne v Katare dohodol na kúpe skvapalneného zemného plynu, ktorý je však vo výsledku pre Turkov drahší ako zemný plyn z Ruska.

    Ruský Gazprom medzitým úplne pozastavil rokovania ohľadom projektu Turkish Stream, ktorý mal spojiť Rusko a Turecko cez Čierne more. Prezident Putin sa však vo svojom každoročnom príhovore vyjadril v tom zmysle, že jeho cieľom nie je trestať turecký ľud.

    „V Turecku máme veľa priateľov. Tí by mali vedieť, že ich neporovnávame s tou časťou tureckej vlády, ktorá je priamo zodpovedná za smrť našich vojakov v Sýrii,“ povedal Putin. „Len nech sa Turci dozvedia, kto strelil našich pilotov do chrbta, zatiaľ čo sa pokrytecky snažil obhájiť sám seba a svoje činy, ktorými zakrýva zločiny teroristov.“

    autor: spa

    - Reklama -