Keď Orbán nevyhrá, možno ho zavrú. Téma migrantov už nefunguje. Ale on aj tak vyhrá, píše európska tlač

    0
    Viktor Orbán, maďarský premiér (Autor: SITA)

    Mediálny mainstream neskrýva, že k maďarskej vláde na čele s Viktorom Orbánom nechová žiadne veľké sympatie. Najďalej asi zašiel bruselský server Politico, ktorý tvrdí, že v prípade volebnej porážky vládnej strany Fidesz by premiér a jeho spojenci čelili dlhému pobytu vo väzení. Svoje ostré tvrdenie však nedokladá žiadnymi konkrétnymi dôkazmi, prečo by to tak malo byť. Zároveň server pripúšťa, že porážka Fideszu je krajne nepravdepodobná.

    Fidezs si skutočne po celý čas svojho vládnutia udržiava pred socialistickou opozíciou obrovský náskok. Podľa servera Politico tak nie je cieľom opozície vo voľbách zvíťaziť, ale aspoň vládu oslabiť. „Viktor Orbán však mieri túto nedeľu k svojmu štvrtému volebnému víťazstvu,“ píše bruselský server. Ak je cieľom opozície zmierniť konečné víťazstvo Orbána, jeho cieľom je naopak okrem samotného víťazstva získať spoločne s Kresťanskodemokratickou ľudovou stranou (KDNP) dvojtretinovú väčšinu.

    Fidesz na ceste k víťazstvu 

    Podľa doterajších volebných prieskumov sa však minimálne tento cieľ koalícii Fidesz – KDNP splniť nepodarí. Ale aj tak môže opozícia o hmatateľnom úspechu iba snívať. V súčasnom parlamente má Fidesz 131 z celkových 199 kresiel. Ďalších 24 kresiel má potom ideovo spriaznený Jobbik a len 28 kresiel majú dnes socialisti. Tento pomer síl by sa po voľbách nemal príliš zmeniť, hoci sa očakáva, že socialisti by mohli ľahko posilniť.

    Americký denník The Wall Street Journal označuje Orbána za „vzor pre všetkých nacionalistov“ a uvádza, že niekdajší poradca Donalda Trumpa Steve Bannon nazval maďarského premiéra „najvýznamnejšou osobnosťou súčasnej politickej scény“. „Orbán dlho ťažil zo svojej protiimigračnej rétoriky, ale táto téma už dnes nefunguje. Ako hovorí analytik z think tanku Political Capital Péter Krekó, voliči sú už touto témou presýtení.“

    Americký denník však uznáva, že po ekonomickej stránke sa Orbánovej vláde na rozdiel od jeho socialistického predchodcu darí. „V priemere rastie ekonomika každoročne o 3 % a nezamestnanosť sa podarilo stlačiť pod štyri percentá,“ píše The Wall Street Journal s tým, že ak by chceli socialisti, zelení a stredové strany Orbána poraziť, museli by sa spojiť s „krajne pravicovou“ stranou Jobbik, čo je však nemenej krajne nepravdepodobné.

    - Reklama -