Kdeže, nič sa nekončí. Na ceste k nám je ďalšia mohutná vlna utečencov: už žiadni Sýrčania

    0
    Utečenci z Eritrey (Autor: SITA)

    Štatistiky UNHCR podľa časopisu Týden ukazujú, že medzi prichádzajúcimi ľuďmi takmer nie sú žiadni Sýrčania ani Iračania. Utečeneckú vlnu z týchto krajín sa vraj skutočne podarilo zadržať v Turecku.

    Migranti pochádzajú v drvivej väčšine z Afriky. K talianskym brehom ich len za prvé štyri mesiace roku 2016 priplávalo takmer tridsaťtisíc. Ďalšie státisíce pritom podľa všetkého čakajú na to, kedy sa budú môcť vydať na cestu.

    Zvláštny splnomocnenec pre OSN Martin Kobler tento rok odhaduje minimálne 100 000 prichádzajúcich z čierneho kontinentu. Francúzsky minister obrany Jean-Yves Le Drian ide v odhadoch ešte ďalej – uvádza, že na cestu je pripravených 800 000 ľudí. Podľa časopisu Týden označili líbyjské úrady jeho tvrdenia za prehnané, ale treba vraj brať do úvahy, že Francúzsko a jeho vojenská rozviedka majú v Afrike exkluzívne postavenie aj informácie.

    Taliansko chce na vzniknutú situáciu podľa časopisu Týden zareagovať podobným modelom, aký od polovice marca funguje medzi Gréckom a Tureckom. Súčasťou plánu by mala byť aj podpora detenčných centier v Líbyi, ďalšie peniaze tamojšej vláde či vyslanie mierovej jednotky OSN, ktorú by tvorilo niekoľko tisíc mužov a žien. Konečné rozhodnutie o ochrane južnej európskej hranice by malo padnúť na varšavskom samite NATO na začiatku júla.

    autor: luš

    - Reklama -