Kažimír sa vyjadril k učiteľom. Vie, ako dostať mladých pedagógov za katedru?

    0
    Minister financií SR Peter Kažimír (Autor: SITA)

    Kažimír pripomenul, že pri dnešnom systéme sa v mzde rozdiel životných nákladov neodzrkadľuje. “Je to téma, ktorá, samozrejme, nebude učiteľov asi zjednocovať, ale pýtame sa: Aj toto je cesta ako indexovať napríklad mzdy učiteľov v Bratislave, pretože majú vyššie životné náklady, pretože uznávam, pre muža, učiteľa hudobnej výchovy v Bratislave asi nie je jednoduché uživiť rodinu. Ale v Trebišove možno áno,” uviedol minister. Ako dodal, aktuálne prebiehajú rokovania s ministrom školstva Petrom Plavčanom (nominant SNS) práve o podpore mladých začínajúcich učiteľov.

    Minister sa vyjadril aj k téme platov učiteľov. “Medzi septembrom 2015 a septembrom 2016, to znamená za 12 mesiacov sa zvýšili platy našich učiteľov o 10 percent. To znamená najprv o štyri percentá na základe kolektívneho vyjednávania a potom o šesť percent na základe politickej dohody koaličných strán,” priblížil Kažimír. 

    V priemerných číslach ide podľa neho o zvýšenie o vyše 100 eur na každého učiteľa v priemere. “To nie sú moje peniaze, to nie sú ani peniaze vlády, to sú peniaze daňových poplatníkov a to znamená aj rodičov, ktorí sú momentálne nie vo veľa školách, ale opäť vystavovaní nejakému typu hókusov-pokusov o tom, že čo je dosť,” dodal.

    - Reklama -