Kažimír pre PL.sk: Vyrovnaný štátny rozpočet je reálny, ale…

    0
    Minister financií SR Peter Kažimír (Autor: SITA)

    Programové vyhlásenie vlády však počíta aj so zvyšovaním paušálnych výdavkov pre živnostníkov. Predpokladám, že v spolupráci s rezortom práce pristúpime k príprave zákona a budeme rokovať so zástupcami živnostníkov a malých podnikateľov,“ povedal minister financií, ktorý však nechcel prezradiť predstavu, o akú sumu by malo ísť.

    Kažimír predpokladá, že programovým vyhlásením avizované zníženie daní právnických osôb na 21 percent si Slovensko dovoliť môže. „Predchádzajúca vláda dávala dôraz na znižovanie nákladov práce, napríklad na zníženie zdravotných odvodov. Táto koalícia sa dohodla na inom spôsobe znižovania príjmov štátu, to znamená na znižovaní priamych daní, prípadne dane z príjmov právnických osôb,“ povedal Kažimír a dodal, že daňové licencie budú, tak ako je to v programovom vyhlásení vlády, zrušené od finančného roku 2018.

    Ambicióznym cieľom programového vyhlásenia vlády je aj dosiahnutie vyrovnaného štátneho rozpočtu. Je však jeho naplnenie reálne? „Je to úplne reálne, samozrejme, v závislosti od toho, v akej časti ekonomického cyklu sa budeme nachádzať. Teda aj v závislosti od vonkajšieho prostredia. Predstúpim v najbližších dňoch s programom stability, kde uvidíte fiškálne ciele, to znamená výšky deficitov v rokoch 2017, 2018 a 2019. A tam to bude čierne na bielom,“ odpovedal Kažimír na otázku ParlamentnýchListov.sk.

    Minister financií zároveň dodal, že dve miliardy eur pre školstvo bola maximálna suma, ktorá sa dala nateraz uvoľniť, a že návrhy na prísnejšie postupy k schránkovým firmám, ktoré prezentuje ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská, sa vo vláde stretávajú s podporou.

    - Reklama -