Kažimír má záujem o pozíciu guvernéra Národnej banky Slovenska , uviedol to Pellegrini

    0
    Peter Kažimír (Autor: TASR)

    Pellegrini povedal, že na pozícii ministra financií v jeho vláde možno dôjde k výmene. “Môžem potvrdiť, že v prípade, že by malo dôjsť k zmene na poste guvernéra NBS, tak pán podpredseda vlády a minister financií by určite mal ambíciu zúčastniť sa súboja o takýto post. To je pravda. O tom sa veľa špekuluje a ja to môžem takto oficiálne potvrdiť,” povedal s tým, že podľa neho by bol Kažimír dobrým nástupcom Jozefa Makúcha, ktorý je súčasným guvernérom NBS. 

    Premiér nevylúčil, že k tejto zmene by mohlo dôjsť ešte do konca tohto roka. “Otázka je, aký plán so svojím životom a kariérou má terajší pán guvernér NBS, pretože od neho všetko závisí. V prípade, že by pán Makúch urobil nejakú zmenu vo svojom pôsobení, tak potom môžeme hovoriť o týchto otázkach,” poznamenal Pellegrini v diskusnej relácii TV Pravda.

    Kto by sa mohol stať novým ministrom financií, predseda vlády nepovedal. Podľa neho nastavil Kažimír “latku veľmi vysoko”. Uviedol však, že o tejto nominácii sa s prezidentom Andrejom Kiskom radiť nebude. “Pán prezident by sa k novému ministrovi financií nemal momentálne ani slovkom vyjadrovať, pretože si myslím, že je v ostrom konflikte záujmov. Prebieha vyšetrovanie aj zo strany finančnej správy, ktorá spadá pod ministra financií, jeho aktivít, jeho firiem, jeho kampane.

    Pán prezident by mal ďalekým krokom obchádzať nominanta na ministra financií a mal by akceptovať každého, koho navrhne predseda vlády,” povedal Pellegrini. Ako ďalej doplnil, “ak by sa Kiska chcel vyjadrovať a robiť personálnu politiku na ministerstve financií, zaváňalo by to možno aj tým, že by chcel mať kontrolu nad tým, ako dopadnú daňové kontroly, ktoré prebiehajú v jeho firmách”.

     

    - Reklama -