Kažimír má údajne skončiť na poste ministra financií. Bude z neho guvernér Národnej banky Slovenska?

    0
    Minister financií SR Peter Kažimír (Autor: TASR)

    Nahradil by tak súčasného guvernéra NBS Jozefa Makúcha, ktorému sa funkčné obdobie končí až v roku 2021. Podľa denníka Sme by mal z ministerstva odísť koncom tohto roka, pretože by chcel byť ešte pri schvaľovaní rozpočtu na budúci rok. O tom zvyčajne poslanci hlasujú v novembri a potom by sa mal presunúť do NBS. Z centrálnej banky sa zatiaľ nevyjadrili, či terajší guvernér rozmýšľa o predčasnom konci.

    O odchode šéfa rezortu financií sa údajne rozpráva už dlhšie. „O jeho únave z politiky, ale aj o nespokojnosti so Smerom, ktorému šéfuje Robert Fico, sa hovorilo čoraz hlasnejšie,“ píše sa v článku. Naopak, s terajším premiérom Petrom Pellegrinim má dobré vzťahy a práve tie majú byť dôvodom pre zotrvanie vo vláde do konca roka.

    Guvernéra NBS vymenúva po schválení NR SR prezident. Súčasná hlava štátu Andrej Kiska s Kažimírom spory nemal. Ambíciu šéfa rezortu financií stať sa guvernérom priznali aj niektorí poslanci Smeru. „Počul som už dávnejšie, že by o pozíciu guvernéra NBS mohol mať záujem,“ priznal Marián Kéry.

    Miroslav Číž považuje jeho ambície za prirodzené. „V tejto súvislosti však netreba hovoriť o odchode zo strany. Tak to prosto je. Aj keď Fico chcel kandidovať za prezidenta, logicky sa muselo predpokladať, že z funkcie v strane odchádza,“ priznáva podpredseda poslaneckého klubu Smeru. Ide totiž o nezávislú inštitúciu, pričom vstupom do nej by si musel Kažimír pozastaviť členstvo alebo odísť zo strany.

    Samotný minister financií nepotvrdil ani nevyvrátil informácie o jeho prípadnom presune do NBS. „Pracujem na rozpočte na budúci rok,“ odpovedal denníku Sme.

    Peter Kažimír v závere minulého roka neúspešne kandidoval na šéfa Euroskupiny. Ide o neformálne združenie ministrov financií krajín eurozóny. Ak by vtedy uspel, musel by zostať ministrom do najbližších parlamentných volieb.

    SaS: Jeho kandidatúru nepodporíme

    K informácii o možnom odchode ministra Kažimíra sa vyjadrila opozičná strana SaS. Tá však jasne hovorí, že jeho ambíciu a kandidatúru na post guvernéra NBS nepodporí. Liberáli na to majú  jasný dôvod.

    Peter Kažimír ako minister financií nedokázal využiť priaznivé ekonomické podmienky vo svete i na Slovensku na zásadnú konsolidáciu verejných financií predovšetkým na výdavkovej strane,” vysvetlil šéf strany Richard Sulík.

    Jeho vyjadrenie doplnil timlíder SaS pre verejné financie Eugen Jurzyca: Neustále odkladanie obdobia, keď malo mať Slovensko vyrovnaný štátny rozpočet a časté opatrenia zvyšujúce daňovo-odvodové zaťaženie – to sú typické znaky pôsobenia Petra Kažimíra na čele ministerstva financií.”

    Podľa Ľubomíra Galka je odchod ministra financií a aj iných poslancov útek z potápajúcej sa lode. Počiatek s Kaliňákom do Emirátov, Maďarič bohviekde a teraz Kažimír do NBS. Nakoniec zostane obyvateľ Bašternákovho bytu úplne sám,” píše v statuse. Podľa Galka opustia Roberta Fica aj tí, ktorí sa stále držia po jeho boku v strane. 

    Sulíkovci v stanovisku uvádzajú, že nie sú spokojní s Bankovou radou a zápajaním sa jej členov do diskusii o riešeniach ekonomických problémov Slovenska. Tie majú podľa liberálov pre občanov strategický význam vo viacerých oblastiach. Preto by sa do jej čela mal postaviť rešpektovaný ekonóm bez väzieb na stranu Smer-SD, ktorá je pre zdravé ekonomické prostredie na Slovensku doslova pohromou,”  dodáva Jurzyca.

    - Reklama -