Kažimír má obavy súvisiace s Talianskom z hľadiska prehlbovania menovej únie

    0
    Minister financií SR Peter Kažimír (Autor: TASR)

    Kažimír upozornil, že taliansky minister financií Giovanni Tria zrejme svojich rezortných kolegov oboznámi s vnútropolitickou situáciou v Taliansku a pozíciou jednotlivých koaličných partnerov talianskej vlády.

    “Giovanni Tria nie je v pravom zmysle slova politik, ale odborník, ktorého si koalícia vybrala za ministra financií. Veľmi dobre vie, o čo v tejto hre ide, chápe, že eurozóna je klub založený na pravidlách,” uviedol Kažimír. Dodal, že z tohto pohľadu je pozícia Slovenska jasná – vyjadrujeme silnú podporu Európskej komisii ako inštitúcii, ktorá je strážkyňou zmlúv a ktorá vysvetľuje pravidlá.

    Podľa jeho slov ešte stále je čas na dohodu s Rímom, lebo hodnotenie rozpočtov členov eurozóny bude na programe Euroskupiny až v decembri.

    Európska komisia koncom októbra (23.10) odmietla plán talianskej vlády na podobu rozpočtu na rok 2019 so schodkom 2,4 percenta hrubého domáceho produktu (HDP) pri vysokom zadlžení krajiny. Exekutíva EÚ dala Rímu tri týždne, aby predložil opravný návrh.

    Kažimír na otázku, či nemá obavy z postoja talianskej vlády, ktorá sa zatiaľ nevyjadruje ústretovo voči Bruselu, pripomenul, že v rokoch 2009 – 2010 bolo vyvinuté veľké úsilie, aby sa eurozóna dostala do “dobrej kondície” a aby verejné financie jednotlivých členských krajín boli udržateľné. “Každý sa snažíme plniť si domáce úlohy. Aj Slovensko prichádza s vyrovnaným rozpočtom v trojročnom horizonte a tiež to stojí nemalé úsilie. Potrebujeme preto rovnaké pravidlá pre všetkých,” opísal situáciu.

    Podľa jeho slov však pozícia Talianska ohrozuje najmä rokovania o budúcej podobe eurozóny.

    “Moje najväčšie obavy smerujú k tomu, že sme vo finále rokovaní ohľadom celkových zmien architektúry eurozóny. Máme veľa restov a chceme pokračovať v ďalšej integrácii. Spoločná mena znamená aj spoločný osud. Sme vo finále a ďalšie kroky znamenajú aj väčšie zdieľanie miery rizika. Taliansko je príklad toho, že by sme mali presvedčiť aj neveriacich Tomášov, že treba pokračovať ďalej,” vysvetlil Kažimír, ktorý zdôraznil, že na projekte prehlbovania menovej únie sa pracuje už niekoľko rokov.

     

    - Reklama -