Kažimír bol u Kisku. Hovoril o svojich víziách a fungovaní NBS

    0
    Peter Kažimír, ktorý kandiduje na post guvernéra Národnej banky Slovenska a Andrej Kiska, sa rozprávajú počas prijatia v Prezidentskom paláci v Bratislave 12. februára 2019. (Autor: TASR)

    Kažimír v stredu o svojich víziách a fungovaní NBS do budúcnosti hovoril s prezidentom SR Andrejom Kiskom, ktorý ho má do tejto funkcie vymenovať. “Je za mnou 12 rokov v oblasti verejných financií, cítim sa odborne pripravený. Chcem, aby NBS mala svoj podiel na výskume menovej politiky z hľadiska svojho príspevku k názorom, ako má menová politika Európskej centrálnej banky fungovať. Chcem, aby sme boli schopní reagovať na digitálnu dobu, nové technológie v oblasti platobných služieb, ale aj v oblasti nových úverových produktov,” priblížil po stretnutí s prezidentom Kažimír.

    Nepovedal však, kto by ho mohol nahradiť v kresle ministra. “Post ministra financií na základe koaličnej dohody z roku 2016 má k dispozícii strana Smer-SD,” skonštatoval Kažimír. V súvislosti s novým možným viceguvernérom Jozefom Hudákom, ktorého kritizoval súčasný guvernér NBS Jozef Makúch za kvalifikáciu, Kažimír uviedol, že proces výberu je veľmi komplikovaný. “Ja sa podriadim tomuto procesu a ak akýkoľvek človek ním prejde, tak som pripravený s ním spolupracovať,” uviedol Kažimír.

    Návrh vlády na obsadenie funkcie guvernéra NBS Kažimírom schválil ešte vlani v decembri parlament. Súčasná legislatíva nestanovuje, dokedy musí hlava štátu o vymenovaní nominantov rozhodnúť. Makúch by mal predčasne vo svojej funkcii skončiť k 1. marcu tohto roka, pôvodne mal byť na poste do roku 2021.

    - Reklama -