Kažimír: Smer je zrelý na výmeny, musíme si to priznať

    0
    Peter Kažimír (Autor: TASR)

    Odchod ministra kultúry Mareka Maďariča z postu podpredsedu Smeru-SD je začiatok jeho konca v politike. V relácii rádia Expres Braňo Závodský naživo to povedal Peter Kažimír, minister financií a jeden z podpredsedov Smeru-SD.

    Je to začiatok konca Maďaričovho pôsobenia v politike

    “Rozhodol sa sám, podľa mňa je to jeho osobné rozhodnutie, je to začiatok jeho konca v politike. Je to moja interpretácia, ako ja vnímam jeho krok. A na to má každý právo. A to sa každému z nás raz stane, to je úplne normálna vec,” povedal Kažimír.

    Potvrdil, že v strane sa budú diať ďalšie personálne zmeny, najmä na regionálnej úrovni. Kažimír je presvedčený, že v Smere-SD sú zrelí na výmeny. “No musíme to odvážne s otvorenými očami urobiť a musíme si to priznať. Hovorím úplne naprieč všetkými štruktúrami, ktoré strana, vláda má. To je úplne legitímne,” dodal.

    Maďarič sa vzdal funkcie podpredsedu Smeru-SD, pretože je presvedčený, že zmeny treba aj vo vedení strany. Nie je ešte rozhodnutý, či zostane členom vlády Roberta Fica (Smer-SD). Novým podpredsedom Smeru-SD sa stal primátor Košíc Richard Raši.

    Je presvedčený, že parlament rozpočet bez problémov schváli 

    Návrh rozpočtu na nasledujúce roky Národná rada (NR) SR v stredu (13.12.) bez problémov schváli. Je o tom presvedčený minister financií Peter Kažimír (Smer-SD). Parlament má o zákona roka hlasovať ešte dopoludnia.

    V diskusnej relácii Rádia Expres Braňo Závodský Naživo Kažimír zároveň priznal, že majú v rámci rozpočtu ešte niekoľko legislatívne otvorených vecí, ako príplatky za nočnú a víkendovú prácu či 13. a 14. platy.

    “Niekde časť verejnosti nie je úplne nadšená. Teraz mám na mysli hlavne zamestnávateľov. Tu je vláda v situácii, keď chce uhrať nejaký konsenzus. My za rezort financií budeme pritom a musíme strážiť, aby nám to sedelo s rozpočtom, ktorý schvaľujeme,” uviedol minister. Na novú legislatívu je vytvorená v rozpočte rezerva 100 miliónov eur.

    Kažimír zároveň avizoval, že na Slovensku budúci rok vznikne ďalších 30.000 pracovných miest. Vzhľadom na nedostatok pracovnej sily treba počítať aj s legálnou imigráciou. Ohľadom príplatkov za prácu cez noc a víkendy je podľa neho potrebné nájsť so zamestnávateľmi kompromis.

    “Agenda je úplne legitímna. Smeruje len k tomu, aby sme ich naozaj nútili podeliť sa o časť zisku so svojimi zamestnancami a potvrdili, že náš model prežívania nemôže byť založený len na lacnej pracovnej sile,” doplnil v diskusnej relácii.

     

     

    - Reklama -