Každý vedel, že k tomu dôjde, ale nikto naše námietky nepočúval, zúri nemecký kriminalista. Toto vraj robia utečenci so sociálnymi dávkami

    0
    Utečenci v Nemecku (Autor: SITA)

    Kancelárkino obľúbené heslo „My to zvládneme!“ sa vo svetle aktuálnych správ javí skôr ako zbožné prianie než ako odraz reality. Ako uvádza denník Welt, BAMF sa ani nepokúšal evidovať, koľko migrantov dorazilo do Nemecka bez potrebných dokumentov. „Počet žiadateľov, ktorí neboli schopní predložiť identifikačné dokumenty, nie je súčasťou štatistík sledovaných Spolkovým úradom pre migráciu a utečencov,“ cituje denník vyjadrenie úradu.

    BAMF však odhadol, že v minulom roku dokázalo predložiť dokumenty 40 % prichádzajúcich osôb. Znamená to teda, že šesťdesiat percent migrantov dokumenty nemalo a nebolo možné ich identifikovať. Napriek tomu boli vpustení cez hranice. „Ak má úradník pochybnosti o krajine pôvodu žiadateľa o azyl, môže žiadateľa o azyl nahrávať či pozvať na ďalšiu schôdzku. Na tej si ho vypočuje tlmočník a posúdi, či o svojej krajine pôvodu migrant hovorí pravdu,“ píše denník.

    Do Nemecka prišiel od začiatku migračnej krízy zďaleka najväčší počet migrantov zo všetkých európskych krajín. Podľa Eurostatu bolo zo 750 000 rozhodnutí o azyle urobených hneď 420 000 v samotnom Nemecku. Mnohí z imigrantov navyše zneužívajú štedrý sociálny systém, keď vďaka registráciám pod rôznymi identitami poberá jedna osoba hneď niekoľko dávok naraz. Šéf kriminálneho úradu v Braunschweigu Ulf Küch v rozhovore pre Hannoverschen Allgemeinen Zeitung varuje pred množiacimi sa prípadmi zneužívania systému.

    Špeciálna komisia v Braunschweigu aktuálne vyšetruje asi 300 prípadov, no tie v kontexte ostatných mesiacov nie sú ani zďaleka ojedinelé. Minulý rok referoval o ďalšej stovke podobných prípadov v oblasti Osnabrück denník Neue Osnabrücker Zeitung. Úrady predpokladajú, že rovnako znepokojujúca situácia panuje aj v mnohých ďalších nemeckých mestách. „Prichádzame stále na nové a nové prípady zneužívania sociálnych dávok,“ hovorí Küch.

    „Všetko nasvedčuje tomu, že ide o organizovanú záležitosť. Tí ľudia dobre vedia o medzere v systéme a nehanebne ju zneužívajú,“ vysvetľuje Küch s tým, že až do mája-júna 2016 neodoberali migrantom pri registrácii odtlačky prstov. „Zaregistrovali sa len na základe fotografií. Keď potom zmenili výzor, mohli sa registrovať hneď na niekoľkých rôznych miestach. Každý vedel, že k tomu dôjde, ale nikto naše námietky nepočúval,“ hnevá sa skúsený kriminalista.

    Prílišné otáľanie úradov prišlo nemeckých daňových poplatníkov veľmi draho. „Keď sa jedna osoba registrovala trikrát, už tu hovoríme napríklad o 10 000 eurách. A teraz si toto číslo vynásobte napríklad tisíckami. Väčšina týchto podvodníkov pochádza zo strednej Afriky. Nevieme o nich často vôbec nič a neexistuje takmer žiadna možnosť, ako to zmeniť,“ zúfa si policajt.

    autor: Josef Provazník

    - Reklama -