Každý únik informácií marí vyšetrovanie, tvrdí ministerka Saková

    0
    Denisa Saková (Autor: TASR)

    “Každý únik informácií spôsobuje ťažkosti v každom vyšetrovaní, pretože neprináša väčšie svetlo do vyšetrovaného prípadu. Tu ide o zákonnosť,” zdôraznila. Nie je podľa nej podstatné, či je policajt dobrý, alebo zlý, či únik pomôže, alebo nepomôže vyšetrovaniu. Podotkla, že úniky dávajú  informácie aj páchateľovi, akým smerom sa vyšetrovanie uberá. V oblasti legislatívy sa v tejto súvislosti podľa jej slov stretávajú na Generálnej prokuratúre (GP) SR. 

    K mareniu vyšetrovania podľa nej prispievajú aj úniky z policajných databáz. “Robíme operatívne opatrenia, aby sme videli, ktorý policajt čo lustruje, aké oprávnenia na lustráciu má,” avizovala s tým, že pripravujú elektronický služobný preukaz. Preukaz označila ako prvok, ktorý bude slúžiť na to, aby sa minimalizovalo riziko úniku informácií.

    K úniku informácií z osobného spisu vyšetrovateľa tímu Kuciak Petra Juhása povedala, že je to neprípustné. Inšpekcia MV podľa jej slov už podnikla kroky, vyšetrovanie je v prípravnej fáze a uskutočnilo sa niekoľko úkonov trestného konania. Zmenu šéfa vyšetrovacieho tímu nezvažuje. Povedala, že pokiaľ policajt neprekročí svoje kompetencie a právomoci, má plnú podporu vedenia.

    Na otázky vo veci výpovede Miroslava M., obvineného v prípade vraždy Jána Kuciaka, odpovedať nechcela, pretože nemá podrobnejšie informácie. Doplnila, že kompetencie informovať o priebehu vyšetrovania prípadu vraždy novinára má Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP).

    Vyjadrila sa aj k otázke bankovej transakcie prokurátora Dušana Kováčika. Potvrdila, že vo veci koná protikorupčná jednotka Národnej kriminálnej agentúry a transakciu preveruje. “Prípravná fáza je neverejná, v rámci toho sa neposkytujú žiadne informácie, aby sa nezmarilo vyšetrovanie,” povedala.

     

    - Reklama -