Každý si napíše, čo chce. Smerácki poslanci o programe vlády: PVV sa tvári, že ‘vonku je pekné počasie’, uviedol Žiga

    0
    Opoziční poslanci Peter Žiga (vpravo) a Richard Raši (obaja Smer – SD) s ochrannými rúškami na tvári počas schôdze NR SR (Autor: TASR)

    Podľa neho PVV neprináša opatrenia, ako chce konkrétne vláda pomôcť ekonomike. Zaujíma ho aj to, kde chce na ekonomické zámery a investičné aktivity zobrať peniaze.

    „Predložené PVV nie je ani žiadny ucelený a logicky previazaný dokument. Každý si napíše, čo chce,” povedal Žiga.

    Kvantita v počte 120 strán podľa Žigu ešte neznamená kvalitu.

    „PVV ignoruje dnešný stav, toto PVV sa tvári, že 'vonku je pekné počasie'. Pozeráme sa na najkrízovejšie obdobie SR a program vlády to neodráža. Vláda nemá žiadnu predstavu a plán a nevie, ako bude túto situáciu riešiť,” tvrdí Žiga.

    Vláda chce menovať transparentne zástupcov v štátnych podnikoch.

    „Aj dnes sa koná takéto jedno 'transparentné' konanie, keďže vieme, že do čela MH Manažmentu príde Ľuboš Lopatka, bývalý šéf Penty. Vyvoláva to podozrenie,” povedal Žiga.

    Chýba mu aj zmienka o tom, ako chce vláda pristupovať k automobilovému priemyslu, k hutníctvu, ktoré zamestnávajú veľa ľudí.

    „Ako chcete riešiť problematiku veľkých hút? Nič sa nedozvieme. Vláda rezignovala na oblasť inovácií, odbila ich štyrmi vetami,” podotkol Žiga s tým, že inovácie by mali byť ťahúňom hospodárstva.

    „Čo bude s ropovodom Schwechat? Bude pokračovať?”, pýtal sa Žiga. Tiež je podľa neho nedôstojné, že sa v pléne nenachádza viac zástupcov vlády.

    Kriticky sa k PVV stavia aj Raši. PVV vytvára finančné nároky na opatrenia, ktoré podľa neho nie sú kryté.

    „Z PVV sa množstvo opatrení, predsavzatí, deklarácií nenaplní. To ukáže čas,” povedal Raši.

    Vyjadroval sa aj k oblasti zdravotníctva, napríklad k možnosti zavedenia unitárneho zdravotného systému, ak súkromné zdravotné poisťovne nebudú vedieť plniť požiadavky štátu. Mala by byť jedna zdravotná poisťovňa, ktorá by mala spravovať odvody a peniaze, ktoré platí štát napríklad za dôchodcov a deti.

    „Sme za to, aby z povinného zdravotného poistenia si súkromné poisťovne nevytvárali zisk. To sa inak ako týmto systémom urobiť nedá. Sme za to,” doplnil Raši.

    Obrovský problém môže byť aj s operáciami onkologických pacientov.

    „Tretím problémom je rozdelenie zdravotnej starostlivosti na štandardnú a neštandardnú. Náš systém je solidárny. Vznikli prvé otázky, čo je štandard a čo nadštandard. Prvýkrát je historicky v PVV napísané, že poskytovanie zdravotnej starostlivosti bude iné pre tých, ktorí na to majú, čo považujem za zásadný problém,” dodal Raši.

    - Reklama -