Každý pokus o alternatívu zrovnajú za pomoci SIS a polície so zemou. Zsolt Simon nešetril ani Bugára

    0
    Nezaradený poslanec Zsolt Simon (Autor: TASR)

    Podľa exmostára a exministra Zsolta Simona, ktorý je momentálne nezaradeným poslancom, prieskum dôveryhodnosti politikov, v ktorom zvíťazil Béla Bugár, až taký smerodajný nie je a mnohokrát sa stalo, že realita a predbežné prieskumy sa nezhodovali.

    „Táto vláda ukazuje, ako sa v krajine nemá vládnuť,“ povedal Simon v rozhovore pre Hospodárske noviny. „… to, čo robia, že minister vnútra vyšetruje sám seba, privádza ľudí k strate aj tej štipky dôvery v demokratické pravidlá,“ myslí si exminister pôdohospodárstva, podľa ktorého strata viery vo vládu obracia smerovanie ľudí k extrémizmu.

    Problémy s kauzami vlády občanov frustrujú a každotýždňové protesty nie sú riešením. Podľa Simona by ním mala byť práve jeho petícia. Alternatívu k súčasnej vláde zatiaľ nemá, myslí si však, že ak by petícia mala úspech, alternatíva by sa prirodzene vyformovala. „Dnes by vláda kohokoľvek, kto by sa javil ako alternatíva, zrovnala so zemou. Či už metódami polície, alebo SIS, ale úplne by ho zrovnala,“ myslí si Simon a dodáva, že jediná šanca na to, aby vláda zotrvala, je potieranie akejkoľvek konkurencie.

    Ako príklad takéhoto potierania uviedol Simon prokurátora, ktorý vyšetroval kauzu Bašternák, a indície k obvineniu podľa neho vychádzajú z toho, ako sa k vyšetrovaniu stavia polícia. „V prípade Bašternáka majú na všetko čas, ale prokurátora, ktorý to chce dotiahnuť, okamžite odstavia. Keď vidíme takéto prípady, prečo by som mal mať pocit, že v tejto krajine fungujú demokratické pravidlá tak, ako by mali fungovať?“ kladie otázku exminister. „Som presvedčený o tom, že táto vláda sa snaží diskreditovať každého normálneho človeka, ktorý sa snaží poukázať na zlé veci, ktoré robí,“ vyhlásil bývalý mostár.

    Alternatívu neponúka

    Byť alternatívou k Robertovi Ficovi sa podľa svojich slov nechystá a zatiaľ na to nemá ani Richard Sulík a opozičná tieňová vláda. „Richard Sulík sa vyvíja. Aj ľudia okolo neho,“ vyhlásil Simon a dodal, „možno sa raz dopracujeme k tomu, že to bude základ niečoho nového.“ Zatiaľ sa však chce sústrediť na prvý krok a tým je skrátenie funkčného obdobia vlády. Priznáva však, že so Sulíkom sa v mnohom zhoduje. Podrobnosti o organizácii petície či ďalších krokoch ešte premyslené nemá a viac sa im bude venovať v septembri.

    Po odchode zo strany Most má Simon s jej predsedom vlažné vzťahy. „Charakterizoval by som to ako tichú domácnosť. Ja nekomunikujem s ním, on so mnou,“ zhodnotil exmostár svoje vzťahy so svojím bývalým šéfom a kamarátom Bélom Bugárom.

    „Keď sa rozhodol, že pôjde s ľuďmi, ktorí vyprodukovali kauzu Hedvigy Malinovej, je to rozhodnutie jeho a mojich bývalých kolegov,“ vyhlásil Simon a dodal, že on sa s týmto krokom nedokázal po morálnej stránke stotožniť. Tiež však dodal, že sa na svojho bývalého predsedu nehnevá.   

    - Reklama -