Každé desiate dieťa na svete vyrastá vo vojne. Tipnite si, koľko ich tento rok požiadalo v Európe o azyl

    0
    Dieťa prosiace o jedlo (Autor: SITA)

    Od januára do septembra požiadalo v Európe o azyl 190.000 detí, pričom vlani ich bolo 98.000. Vyplynulo to z údajov štatistického úradu EÚ Eurostat, ktoré porovnala organizácia UNICEF UK.

    Celkový počet ľudí, ktorí hľadali azyl v Európe za rovnaké obdobie tohto roka, dosiahol 715.000 oproti 378.000 v roku 2014, doplnila agentúra Reuters.
    Iba do Talianska a na Maltu pricestovalo za prvých deväť mesiacov tohto roka odlúčených alebo bez sprievodu dospelých 10.000 detí.

    “Zo všetkých utečencov a migrantov sú práve deti bez sprievodu najzraniteľnejšie, pokiaľ ide o zneužívanie alebo vykorisťovanie,” píše sa v správe UNICEF UK.
    Mnohé z týchto 190.000 detí utiekli zo Sýrie alebo okolitých štátov, kde sa zdržiavajú vojnoví utečenci. Od začiatku sýrskeho občianskeho konfliktu v týchto oblastiach výrazne stúpol výskyt detskej práce či manželstiev.

    Štatistiky o utečencoch v Európe sú podľa citovanej štúdie iba špičkou ľadovca. V roku 2014 tvorili deti niečo vyše polovicu všetkých utečencov po celom svete. Podľa UNICEF UK ide o najvyšší pomer za viac ako desaťročie.

    Jedno z desiatich detí po celom svete vyrastá dnes v oblasti s ozbrojeným konfliktom – celkovo sa tak hovorí o 230 miliónoch deťoch.


     

    - Reklama -