Každá tretia Švédka sa bojí. Prijímame totiž hlavne utečencov-mužov. Spisovateľka vyvolala svojím desivým svedectvom obrovské pobúrenie v krajine

    0
    Zástava Švédskeho kráľovstva (Autor: APL)

    Doteraz bola Janouchová známa ako expertka na detskú literatúru a sexuálnu výchovu. „Povedala som, a za tým si stojím, že rovnako ako v prípade zaobchádzania s alkoholikmi by Švédi mali byť v imigračnej politike prísnejší a mali by nastoliť režim, ktorému ja hovorím tvrdá láska,” zhrnula svoje vystúpenie v DVTV.

    Všimol si ho švédsky novinár českého pôvodu Hynek Pallas. „Napísal komentár do najväčšieho tamojšieho denníka Dagens Nyheter, pre ktorý externe pracuje. V ňom ma obvinil z toho, že som užitočný idiot, že nahrávam ruskej propagande a že poškodzujem meno Švédska. Tvrdil, že šírim dezinformácie, ktoré extrémistické pravicové sily využívajú v Česku, ktoré je najviac rasistickou krajinou v Európe. Vraj tým pomáham tým, ktorí v Česku nechcú utečencov. Tým sa to dostalo medzi Švédov a nastala mela,” uviedla Janouchová.

    Čo presne sa vlastne stalo? „Začali o mne vychádzať komentáre, hovoril o mne aj premiér v Davose na stretnutí najvyšších štátnikov sveta, moje názory sa diskutujú v spravodajských reláciách, dávam stále rozhovory. Vyvolala som celospoločenskú diskusiu. Prevažná väčšina ohlasov, ktoré dostávam, je na mojej strane,” pochválila sa. Povzdychla si nad postupom švédskych novín: „Keď som na článok Hynka Pallasa napísala do denníka Dagens Nyheter odpoveď, komentáre od čitateľov, ktorí mi fandili, vyhodili, aby to vyzeralo tak, že so mnou väčšina ľudí nesúhlasí.”

    Janouchová tiež poukázala na čerstvé štatistiky inštitútu na skúmanie kriminality BRA, ktorý zistil, že každá tretia žena sa vo Švédsku cíti ohrozená. „Aby nie, keď prijímame hlavne utečencov-mužov. Každý predsa vie, že integráciu robia ženy a deti. Na tie by sme sa mali zamerať, potom môže byť integrácia utečencov do švédskej spoločnosti úspešná. Namiesto toho prijmeme okolo 75 percent mužov,” podotkla.

    „Napríklad z 35-tisíc sirôt, ktorých sme prijali najviac zo všetkých krajín, je ich 31-tisíc mužského pohlavia. Nemusíme byť géniovia, aby nám došlo, že keď prijmeme toľko mužov, ktorí nemajú partnerky a nič na práci okrem čakania na azyl, môže z toho vznikať určité napätie,” uviedla.

    Ako by teda imigráciu riešila? „Mala by som oveľa prísnejšie požiadavky na ľudí, čo prichádzajú do Švédska. Viac by som trvala na tom, aby sa naučili po švédsky. Urýchlila by som azylové konanie, znížila sociálne dávky a čo najrýchlejšie im umožnila pracovať. Mali by našej krajine pomáhať a byť jej súčasťou. Ale presnejšie vám to nepoviem, nie som politička, ktorá to má riešiť. Viem len, ako to byť nemá,” dodala.

    - Reklama -